WWWOG op bezoek bij wethouders

Het hete hangijzer: het huidige contingentenbeleid met het stoplichtenmodel. De wethouders zien de demografische ontwikkeling als onomkeerbaar: er moet niet bijgebouwd worden en de meeste woningen voor de toekomst staan er al. WWWOG geeft aan dat er evenwel doorstroming dient te komen door het bouwen van zowel betaalbare woningen voor jeugd als voor senioren. Die zijn er nu onvoldoende en dat zal in de toekomst zeker gevolgen hebben voor onze gemeente. Door een veranderende samenstelling in huishoudens, de onverwachte groei van Oost Gelre (zie Woonvisie 2015-2025) en het grote aantal vacatures in het bedrijfsleven. De visie moet dus broodnodig worden bijgesteld, wijzend ook op de resultaten van de diverse onderzoeken uitgevoerd door de werkgroep. Wethouder Van Uem wijst de resultaten van die onderzoeken af en geeft aan dat er nog woningen genoeg te koop zijn (ook onder de 150.000 euro) en er geen wachtlijsten zijn bij de woningbouwcorporaties. Beide statements zijn volgens WWWOG de laatste maanden ontkracht.
WWWOG geeft vervolgens aan dat bedrijven in de gehouden enquête opmerken dat personeel geen woning kan vinden / moeite heeft om een passende woning te vinden. Wethouder Van Uem antwoordt hierop: ,"Wat doen bedrijven dan zelf om mensen te huisvesten?'' Bedrijven moeten dus naast het bouwen van eigen bedrijfsgebouwen ook zelf zorgen voor woningen voor het personeel. Wethouder Frank haalt diverse keren aan dat er een gigantische uitstroom is van babyboomers en dat er te weinig kinderen geboren worden in Oost Gelre. Kortom: krimp, krimp en nog eens krimp aldus de beide wethouders en zij rechtvaardigen daarmee het gevoerde beleid. Ook geven beide wethouders aan dat er bij de gemeente vanuit bedrijven vrijwel geen concrete vragen voor woningen voor jongeren binnenkomen.
WWWOG meldt op basis van onderzoek dat de bedrijven in Oost Gelre zitten te springen om personeel; helaas een antwoord zonder enige actie-bereidheid van wethouder Van Uem: "Dit is een landelijk probleem''. Marieke Frank vindt het jammer dat de bedrijven uit Oost Gelre weinig innoverend zijn en achterblijven bij smart-hub-projecten. Ook zijn er te weinig bedrijven actief in Achterhoek 2020 volgens haar. Wethouder Van Uem meldt dat het AWLO-onderzoek aangeeft dat we over 20 jaar teveel woningen hebben in onze regio. Volgens wethouder Van Uem kijken woningbouwcorporaties veel verder vooruit en kijken zij veel meer naar demografische cijfers, vinden het daarom niet verantwoord om te bouwen. WWWOG meldt dat de koopmarkt anders erg snel opdroogt: van globaal 30.000 woningen in geheel Gelderland te koop in 2012, naar 20.000 in 2015, naar circa 10.000 momenteel. Gevolg: een kunstmatig veroorzaakte (te) hoge huizenprijs. Zeker voor oudere woningen uit de jaren zestig en ouder geeft het straks problemen als die dadelijk verduurzaamd en mogelijk gasloos moeten worden. Dan is het beter die af te schrijven en te slopen. Jeugdige kopers kopen anders te duur en moeten straks weer naar de overheid voor subsidie om de verduurzaming te kunnen bekostigen.
WWWOG geeft aan dat het leegstandscijfer na praktisch onderzoek bij lange na niet klopt (42 woningen tegenover 385 woningen conform de gemeentelijke cijfers) en vraagt hoe dit mogelijk is. Wethouder Van Uem merkt op dat er landelijk uniform gemeten wordt op basis van de BAG (Basis Administratie Gemeenten). Hoe die telling werkt is geheim.
WWWOG geeft aan dat landelijk de gezinssamenstelling verandert en dat dit mede reden is voor minder leegstand. Volgens wethouder Van Uem is het huidige gemeentelijke leegstandscijfer (>2%) geen reden tot zorg, maar wel reden om het contingentenbeleid voort te zetten. Ook omdat leerlingaantallen bij basisscholen teruglopen en dat alle verstandige mensen zeggen dat de woningbouw ''op de rem moet''.
De gemeente geeft aan dat er geen vraag is naar huurwoningen in de kleine kernen. Dat is ook naar voren gekomen tijdens de AWLO-info-avond welke bij de Radstake heeft plaatsgevonden op de maandagavond tijdens de Lichtenvoordse kermis. Het probleem met huurwoningen ligt volgens wethouder van Uem bij de woningbouwcorporaties zelf. Zij streven behoud van waarde van de woningen na en zijn bang voor een te grote voorraad. WWWOG vraagt hoeveel druk er vanuit de gemeente uitgeoefend kan worden op de woningbouwcorporaties in de prestatie-afspraken om betaalbare woningen te bouwen. Wethouder van Uem geeft aan dat er niet of nauwelijks druk uit te oefenen is op de woningbouwcorporaties. Conclusie van de werkgroep op basis van hun onderzoek is wel dat Pro Wonen moet komen met een actieplan dan wel het investeringsbeleid moet bijstellen. Zij vraagt wethouder Van Uem daarin mee te bewegen, maar deze ziet hier geen aanleiding toe omdat de wachttijd volgens hem hooguit een half jaar is. WWWOG vindt dat wonen een basisrecht moet zijn en geen lot uit de loterij, hetgeen steeds uit haar onderzoek blijkt. Wethouder van Uem geeft aan dat de provincie ook het e.e.a. oplegt d.m.v. het contingentenbeleid en de gemeente voor praktisch elk project van enige omvang bij de provincie onderbouwd verantwoording af moet leggen. WWWOG besluit met dat de gemeente beter een groeivisie na kan streven. Zeker omdat het aantal inwoners vastgesteld in de Woonvisie (enkele jaren terug) met nu al een verschil van ruim 600 inwoners in de plus is geconstateerd. Voor die meerdere inwoners zijn woningen nodig, bovendien liegt het aantal openstaande vacatures bij de bedrijven er niet om. Waarom anders 20 hectare extra industrieterrein ontwikkelen op de Laarberg, dat staat toch lijnrecht tegenover het huidige krimpbeleid. Valt het ietwat tegen dan is er geen man overboord. Het streven dient te zijn: van krimp naar groei!!
Voor meer info: www.wwwog.nl of www.wonenenwerkenog.nl . Wilt u reageren op dit artikel dan kan dit door een mail te sturen naar: info@wonenenwerkenog.nl.

Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre