Frans de Groen kijkt blij toe als weer een brouwketel naar binnen wordt getakeld. Foto: Henri Walterbos
Frans de Groen kijkt blij toe als weer een brouwketel naar binnen wordt getakeld. Foto: Henri Walterbos Foto:

Brouwketels met trompetgeschal onthaald

'Ik heb nooit durven dromen dat dit ooit nog ging gebeuren'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Niet vaak zal een transport uit Lichtenvoorde zo warm onthaald zijn in Groenlo. De laatste keer zal het de Lichtenvoordse leeuw geweest zijn die door de Grolse Leeuwentemmers van zijn sokkel was gelicht om aan te sterken in Groenlo en vervolgens op carnavalsmaandag, 19 februari 1996, op grootse wijze op de Markt in Groenlo werd verwelkomd als trofee van een Grols huzarenstukje. Op maandag 26 februari 2018, precies 22 jaar en week later, wederom een groots onthaal van een Lichtenvoords transport in hartje Groenlo. Het betreft hier dan ook een wel heel bijzonder transport, van Mueller Europa Lichtenvoorde naar Brouwersnös Groenlo. Ook deze keer een historisch moment waar honderden Grollenaren getuige van zijn. Voorop gegaan door Antjes Showorkest en begeleid door een tweetal brandweerwagens met sirenes en blauw zwaailicht komen vrachtwagens met hierop negen brouwketels en drie open gistkuipen Groenlo aangereden om aanstonds in de nieuwe brouwerij dienst te doen als 'baarmoeders' voor 'Beste Achterhoekse bieren' die midden mei dit jaar uit de Grolse brouwerij zullen stromen.

Heuglijk moment
Op de bouwplek worden de vele aanwezige getrakteerd op een warm kopje koffie of 'Jan's foezel', een Grolse kruidenbitter. Het is bitterkoud met een gevoelstemperatuur van een tiental graden lager nog dan hetgeen de thermometer aangeeft, -4 graden. Volop brede grijnzen en opgetogen gezichten onder Grolse mutsen. Frans de Groen is speciaal voor dit heuglijke moment vanuit zijn woonplaats Antwerpen naar Groenlo gekomen om getuige te zijn van deze bijzondere gebeurtenis. "Ja, dit doet me wel wat. Ik heb in mijn stoutste dromen nooit durven dromen dat dit ooit nog een keer ging gebeuren toen in 2004 de brouwerij hiernaast gesloten werd. Het mooiste is het enthousiasme in Grolle zelf. Nu zijn er ook weer veel mensen op afgekomen. Ook oud-klasgenoten, Grolse vrienden en voormalige collega's van de Grolsch", straalt Frans met een brede lach van oor tot oor. "Iedereen was enthousiast over de plannen, maar het is inmiddels geen plan meer. Het staat er al bijna en alles verloopt volgens plan. Hier gaan we straks de prachtigste Achterhoekse bieren brouwen. Het is ook mooi dat Achterhoekse ondernemers en investeerders meedoen om dit allemaal te realiseren. En vergeet de gemeente niet. Zonder hen was dit ook nooit van de grond gekomen. Al met al een fraai stukje Achterhoeks vakwerk."

Jos Oostendorp schudt inmiddels alleen maar handen. "Ja mensen. Mooi dat jullie d'r ok allemoale weer bunt. Ik zol zeggen 'tot de volgende kere'. Vanaf half mei dan geet 't echt loos hier." Antjes Showorkest zet vervolgens 'Ein Prosit' in, gevolgd door de bekende Grolsch reclameklassieker. "Dat mot können toch? Dat blif 't Grolse volkslied," lacht een aanwezige.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding