Vlnr. Bjorn Vije, Niek Molendijk, Marilène Houwer, Michaël Lammers en Nick Oostendorp naast het nieuwe uithangbord. Foto: Henri Walterbos
Vlnr. Bjorn Vije, Niek Molendijk, Marilène Houwer, Michaël Lammers en Nick Oostendorp naast het nieuwe uithangbord. Foto: Henri Walterbos Foto:

Escaperoom Groenlo overtreft verwachtingen

'Wij willen bij de beste escaperooms van Nederland horen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Toen Michaël Lammers in september 2014 naar een item in De Wereld Draait Door keek over de opkomst van 'escaperooms' in Nederland, was het als of hij door de bliksem getroffen werd. Dit zou ook iets voor Groenlo met zijn rijke geschiedenis zijn! "Die avond ben ik direct gaan bellen. Al snel ontstond er een idee en werd 'het zaadje geplant'. Er is in de tussentijd enorm veel gebeurd. Daar waar we nu staan is daar het resultaat van." Lammers aan het woord tijdens een borrel voor iedereen die betrokken is bij de Escaperoom Groenlo, afgelopen vrijdagavond. Tevens het moment van de onthulling van het uithangbord buiten aan de gevel van het historische pand in de Beltrumsestraat 10, waarin de Grolse versie van de escaperoom gevestigd is. De eer is aan mede-initiators Niek Molendijk, Bjorn Vije, Nick Oostendorp en een trotse wethouder René Hoijtink. "We vonden dit een mooi moment daarvoor, ondanks dat we al enkele maanden draaien", gaat Lammers verder. "Ook al zijn we inmiddels open, we blijven doorgaan met finetuning en doorontwikkeling. Er zijn inmiddels honderden escaperooms in Nederland, maar wij willen bij de beste van Nederland horen." De Escaperoom Groenlo mag zich van begin af aan al in een grote belangstelling verheugen, laat Niek Molendijk weten. "Het gaat veel beter dan verwacht en de bezoekers blijven maar komen. Overal vandaan. De mensen komen zelfs speciaal uit Noord-Holland of Zeeland naar Groenlo om onze Escaperoom te bezoeken."

Thema Slag om Grol 1627
Escaperoom Groenlo onderscheidt zich op meerdere manieren van andere versies van dit 'real life gaming'-spel. Het resultaat is er dan ook naar. Het succes van de Escaperoom Groenlo kent meerdere pijlers. Naast het historische pand in het centrum van Groenlo, waar de mannen zich ook hebben door laten inspireren, het thema en de zelfbedachte spelletjes die allen het thema dienen: de Slag om Grol in 1627. Een bewuste keuze. "Vanaf het eerste idee om in Groenlo een escaperoom te realiseren stond voor ons allen direct vast dat het thema aan moest sluiten bij de Slag om Grol. Maar ja, hoe dan, hoe verder?" vroegen Lammers en zijn kompanen zich hardop af. "Dan hoor je eens rond en kom je in aanraking met mensen die goed zijn in het bedenken van spelletjes, met mensen die eraan mee willen bouwen. Iedereen heeft vanuit zijn eigen expertise bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat. Een enorm grote klus, waar we het onszelf niet gemakkelijk mee hebben gemaakt, maar we zijn enorm trots op het resultaat. Geschiedenis heeft voor sommigen misschien een beetje stoffig imago, maar we hebben iets heel hips met de geschiedenis van Groenlo gedaan."

Authentiek tot in detail
Net zoals alles rondom de Slag om Grol is ook alles in de escaperoom gerealiseerd met authentieke aankleding en attributen. Tot in detail. De recensies zijn lovend. Te horen zijn kreten als 'wat een geweldige ervaring, fantastisch opgezet', 'een mooi gesitueerd verhaal met prachtige uitdagende puzzels, echt vakwerk, een aanrader voor iedereen', 'het sluit perfect aan bij een bezoek aan Groenlo'. "Het is prachtig om te zien hoeveel mensen plezier beleven met alles wat wij hier met elkaar hebben neergezet", concludeert Lammers voldaan. Inmiddels is er eveneens een Duitstalige en Engelstalige versie beschikbaar.


facebook.com/escaperoomgroenlo

www.escaperoomgroenlo.nl.