Goedgevulde waakmanden zijn in gebruik genomen. Foto: Lotte Post
Goedgevulde waakmanden zijn in gebruik genomen. Foto: Lotte Post Foto:

De waakmand is springlevend

Sensire ontvangt waakmanden van GUV Uitvaartzorg

Door Lotte Post

GAANDEREN - Dinsdagavond, 18.45 uur. In het restaurant van zorgcentrum De Pelgrim nemen twee bewoners het tegen elkaar op tijdens een potje Rummikub. Bedreven wordt een drietal zevens op een rij gelegd. Een rode tien sluit aan bij een rode negen. De heren storen zich niet aan de deur die constant openvliegt en de kopjes koffie die rinkelen. In hoog tempo vult de zaal zich met verschillende mensen die plaatsnemen aan tafels, allemaal met zicht op vijf grote rieten manden. In deze 'waakmanden' zitten producten die verlichting kunnen bieden, zowel aan de stervende als aan de wakende, tijdens de laatste levensfase. Marian Storteler - Wopereis, geestelijk verzorger van Sensire en initiatiefneemster, deelt enthousiast gekleurde cakejes uit. "Dankzij de bijdrage van GUV Uitvaartzorg zijn de manden royaal gevuld en eindelijk is het moment aangebroken dat we de waakmanden kunnen overhandigen aan de verschillende Sensire-locaties. We hebben dus best wel iets te vieren."

Vraag een gemiddelde twintiger iets over het onderwerp waakmand en de kans is groot dat deze persoon je vragend aankijkt. Na onderzoek in eigen kring, onder negen dertigplussers, kon geconstateerd worden dat geen van allen ooit van een waakmand had gehoord. Maar ook een groot deel van de oudere generatie zal het principe wellicht niet precies kennen. "Waakmanden zijn onderdeel van 'palliatieve zorg'. Palliatief betekent verlichting. Zo'n laatste levensfase gaat vaak gepaard met ontzettend veel emoties. Tijdens het waken kan het gebruik van de producten uit de mand verzachtend werken", aldus Carla Lammers, humanitair begeleidster bij GUV Uitvaartzorg. Marian vult aan: "Inmiddels zijn vrijwel alle Sensire-locaties voorzien van een waakmand. Dit zijn de laatste vijf manden die we gaan afgeven aan de vertegenwoordigers van de teams. De mensen die hier vanavond aanwezig zijn gaan zelf aan de slag met de manden. Vanaf het moment dat er sprake is van waken zal de mand worden aangeboden door de medewerkers van Sensire. We hopen de moeilijke en zware tijd zo iets draaglijker en aangenamer te maken."

In de mand, die uiteindelijk te zwaar blijkt om te tillen, zit onder andere massageolie. Marian verklaart: "Hiermee kun je de handen zachtjes masseren. Je raakt elkaar aan, bent dicht bij elkaar en het ontspant." Diverse geurartikelen zijn toegevoegd om de eventuele vervelende geurtjes te verbannen. Maar ook een fleecedeken, schrift voor persoonlijke gedachten en twee elektrische kaarsen vullen de waakmand. Net als boeken, cd's en een vaasje met zijdebloemen. Goed gevuld dus, mede dankzij GUV Uitvaartzorg. Xandra Wolterink, uitvaartbegeleidster en uitvaartdocente bij GUV: "Wij zijn geen commerciële uitvaartonderneming maar een stichting. Daardoor hebben we de mogelijkheid om zulke mooie initiatieven te sponsoren." Terwijl Marian het woord neemt en zich richt op de afgevaardigden van de verschillende teams, speelt één van de heren het Rummikubplankje leeg. Hij wordt sportief en met een brede glimlach gefeliciteerd door zijn tegenstander. Verder is er in de hele zaal geen bejaard persoon te vinden. De meeste bewoners genieten waarschijnlijk van de rust van hun appartement. Maar de waakmand daarentegen is springlevend, net zoals de rummikuppende vrienden.