De locatie St. Ludgerussschool in Lichtenvoorde, voorbestemd voor een IEKC. Foto: Theo Huijskes
De locatie St. Ludgerussschool in Lichtenvoorde, voorbestemd voor een IEKC. Foto: Theo Huijskes Foto:

Raadscommissie heet IEKC Lichtenvoorde welkom

Alleen nog vragen over de financiering

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Ondanks dat men wat betreft de financiering nog een slag om de arm houdt, is de raadscommissie van de gemeente Oost Gelre erg enthousiast over de nieuwbouw van een IEKC (Integraal Educatief Kind Centrum) in Lichtenvoorde.

VVD-raadslid Karel Bonsen vatte met zijn reactie de algemene stemming van de commissie over dit agendapunt als volgt samen. "Voor ons ligt een uitstekend voorbereid plan. Een plan dat goed is voor het onderwijs, goed voor niet alleen Lichtenvoorde maar voor de gehele gemeente Oost Gelre. Er is daarbij bovendien sprake van goed voorbereidend overleg met de plaatselijke speeltuinvereniging en andere belanghebbenden. Wij kijken daarom uit naar het nu nog ontbrekende financieringsplan."

Een vrijbrief
De enige die hier en daar nog het nodige voorbehoud had, was CDA-commissielid Eline Frank. "We hebben het hier wel over vier scholen die opgaan in één overkoepelende onderwijsorganisatie. Onze zorg daarbij is of door die ontwikkeling goed onderwijs wel gewaarborgd blijft in de kleine kernen. Daarnaast hebben wij er problemen mee dat de financiële onderbouwing bij dit voorstel ontbreekt. Was er in eerste instantie een bedrag van 8 miljoen euro mee gemoeid, inmiddels wordt er al gesproken over 10 miljoen euro. Het lijkt erop dat het college de raad dientengevolge om een soort vrijbrief vraagt. Onze fractie wil wat betreft het financieringsplan bij voorkeur een aantal keuzemogelijkheden voorgelegd krijgen."

De overige fracties (OOG, VVD, NLOG, PvdA en D66) spraken zich allemaal uit voor totale nieuwbouw van een IEKC op de voorkeurslocatie aan de Varsseveldseweg, oftewel de plek waar nu nog de St. Ludgerusschool is gehuisvest.

Uniek project
Wethouder René Hoijtink weerlegde het argument vrijbrief. "Daar wordt absoluut niet om gevraagd. Wij willen alleen een principebesluit van de zijde van de raad, waar wij verder mee aan de slag kunnen. Daarnaast blijven wij doorlopend met alle partijen in gesprek, waaronder ook de belanghebbende speeltuinvereniging De Bleek in Lichtenvoorde, die wij in alle gesprekken heel serieus hebben genomen. Bovendien is alles er op afgestemd om hier een compleet duurzaam onderwijsgebouw te realiseren." Evenals zijn partijgenoot Hans Bongers (OOG), benadrukte Hoijtink nog eens dat het hier gaat om een uniek project in onderwijsland. "Het unieke karakter uit zich via de E van Educatief. Als gevolg hiervan gaat het hier dadelijk om een academische basisschool, zoals men die nog nergens in Nederland kent. Met deze IEKC krijgen wij in Lichtenvoorde een expertisecentrum, waar ook de studenten van de pedagogische academie kunnen worden opgeleid in het kader van passend onderwijs. Derhalve een kans, die wij absoluut niet mogen laten lopen."