Openbare basisschool 't Palet. Foto: Henri Walterbos
Openbare basisschool 't Palet. Foto: Henri Walterbos Foto:

Obs 't Palet blijft bestaan als zelfstandige school

'Niet blij met wijze van berichtgeving over scholenkwestie'

Door Henri Walterbos

GROENLO - In augustus bestaat openbare basisschool 't Palet 40 jaar. De voorbereidingen voor het jubileumfeest zijn in volle gang. Toch verkeert de school niet in een hoerastemming. De discussie over de invulling van het nieuwe basisscholenplaatje in Groenlo en de communicatie hierover zit de school niet lekker. Co van Schaik, directeur Onderwijsteam Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA), waaronder ook de Groenlose openbare basisschool valt steekt zijn mening hierover dan ook niet onder stoelen of banken, bijgestaan door Carmen Geerdink, locatie coördinator van 't Palet.

"Wij zijn ontstemd over de wijze waarop de berichtgeving in de media verschijnt. Het verhaal is dat er in Groenlo en in geheel Oost Gelre als gevolg van de krimp dingen gaan veranderen. Dat betekent dat er een aantal schoolgebouwen weg gaan en dat er nieuwe schoolgebouwen, leslocaties, terug komen. In de krant wordt echter melding gemaakt dat naast twee andere scholen ook 't Palet zal gaan verdwijnen. Dit is echter een onjuiste weergave van de feiten. Er is een onderzoek in opdracht van de gemeente Oost Gelre uitgevoerd dat aangetoond heeft waar in Groenlo schoollocaties zouden kunnen of moeten komen. Als je de berichtgeving leest dan lijkt het alsof 't Palet in zijn geheel gaat verdwijnen. Hierdoor wordt een geheel verkeerd beeld geschetst. Het kan dan zo maar zijn dat ouders hun kind niet meer bij de onze school aanmelden omdat men denkt dat 't Palet gaat sluiten."

Zelfstandig Palet in nieuw gebouw
Aan de onderlinge verstandhouding tussen de scholen ligt het niet. "De contacten met de diverse scholen in Groenlo zijn goed," laat van Schaik weten. "We hebben het DOG, het Directie Overleg Groenlo, waarbij alle directies bij elkaar zitten. Daarnaast is er een gezamenlijk overleg van de verschillende schoolbestuurders. De schoolgebouwen zijn echter een gemeentelijke kwestie. Het klopt niet wat er allemaal naar buiten wordt gebracht. Vooralsnog zijn er drie locaties aangewezen waar onderwijs gegeven kan worden. Het gaat dan om de locaties waar nu de Wheme, de Ni-je Veste Buitenschans en de Willibrordus zitten. Op de laatst genoemde locatie zou dan een nieuw gebouw komen, een zogenaamd IKC, een Integraal Kindcentrum. In dit gebouw komt dan een school van bestuur Delta en daarnaast onze school, als zelfstandige school in dat zelfde IKC-gebouw. Wij blijven dus gewoon als zelfstandige school bestaan."

Het rapport betreffende het onderzoek liet in de ogen van van Schaik niets aan duidelijkheid te wensen over. "Vreemd dat er dan andere berichtgevingen naar buiten komt." Vanaf de eerste dag na de, in de ogen van van Schaik, verwarrende publicaties, wordt de school bestookt met vragen van ouders. "Wij hebben daar direct op gereageerd richting ouders en de politiek. We hebben er belang bij dat ouders/verzorgers van mogelijk toekomstige leerlingen weten dat 't Palet blijft bestaan en dat er op de juiste manier over wordt bericht."

Over het tijdspad is van Schaik eveneens helder. "Wat mij betreft wordt er zo snel mogelijk een IKC gebouwd. Wij zijn als school heel erg toekomstgericht en volop met nieuwe schoolontwikkelingen bezig. We willen ons onderwijs nog meer personaliseren middels ICT om onze kinderen voor te bereiden op de vaardigheden die de huidige en toekomstige maatschappij van ons vraagt. Dit kunnen wij prima vormgeven in ons huidige gebouw, maar ook in het nieuwe gebouw. Wij zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet!"


Collectanten gezocht voor stichting ZOA

LICHTENVOORDE / GROENLO - In de week van 26 tot en met 31 maart collecteren vrijwilligers in Groenlo en Lichtenvoorde voor stichting ZOA. Met het thema 'Sta stil bij vluchtelingen wereldwijd', vraagt de hulporganisatie aandacht voor de ruim 65 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om deze mensen te ondersteunen met noodhulp en hen te helpen een nieuwe start te maken. Annemieke de Wals organiseert de collecteweek in Groenlo en Lichtenvoorde. Annemieke: 'Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt! Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Zo werkt ZOA bijvoorbeeld met kinderen die lijden onder de burgeroorlog in Jemen, jongeren die gevlucht zijn uit Eritrea en de Rohinya-gezinnen in Myanmar. ZOA helpt met voedsel, schoon drinkwater en (tijdelijk) onderdak. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen.'

Collectanten gezocht
In Groenlo en Lichtenvoorde wordt dit jaar voor de vierde keer een collecte voor ZOA georganiseerd. Annemieke komt graag in contact met vrijwilligers die een paar uurtjes van hun vrije tijd over hebben voor de medemens in nood. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met 06-3412 1776.