Mika met het geldkistje tussen klasgenoten. Foto: Henri Walterbos
Mika met het geldkistje tussen klasgenoten. Foto: Henri Walterbos Foto:

Mika stuit tijdens schoonmaakactie op inbraakbuit

'Bij een boom zag ineens ineens een kluisje staan'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als een spannend jongensboek. Zo eindigde de schoonmaakactie in het kader van NL Doet en Nederland Schoon afgelopen vrijdagmiddag in Beltrum voor de 25 kinderen uit groep 6 van basisschool de Sterrenboog. Toen ze na de opruimactie aangekomen waren bij het eindpunt, de parkeerplaats bij sporthal de Sonders, en zich al bijna opmaakten voor het weekend, was de consternatie ineens groot toen er tussen de tennisbaan en de sporthal een geldkistje werd gevonden.

"Dat was best wel spannend voor de kinderen", vertelt Richard Storteler, een van de coördinatoren van de schoonmaakactie. "Hebben ze eerst in enkele groepjes met elkaar in Beltrum zelf en langs het fietspad van Groenlo naar Beltrum gelopen en alle afval verzameld dat in de berm langs de fietspaden lag, met een leuke buit aan statiegeld van een half kratje Grolschpijpjes, stuitten ze ineens op een geldkistje." Direct werd het geldkistje afgedragen en de politie gebeld door de begeleiding. De hermandad verscheen een uur later. Onderzoek wees al snel uit dat het geldkistje drie weken eerder was ontvreemd bij een woninginbraak in Beltrum. "Het geldkistje zat vol waardevolle papieren van de eigenaren van het betreffende kistje, zo zagen de vinders ook al snel toen ze het kistje hadden geopend. Het kistje zag er ongeschonden uit en is dezelfde middag nog door de politie overgedragen aan de rechtmatige eigenaren", laat Storteler weten. "De mensen waren blij dat het kistje terug was."

Helemaal vol
De vinder van het kistje is Mika Schilderinck (11). Een dag later is hij nog helemaal vol van het avontuur. "Met ons groepje hebben we binnen Beltrum de rotzooi opgeruimd die er lag. Viel eigenlijk best wel mee wat er allemaal lag. Bij een boom zag ineens ineens een kluisje staan. Ik riep mijn moeder al, die er ook bij was, maar zij zei dat het niets was. Zij dacht dat het een elektriciteitskastje was. Blijkt het toch een kluisje te zijn. Toen we het open maakten konden we direct zien waar het van was." Moeder Tanja bevestigt het verhaal van haar zoon. "Mika en de andere kinderen vonden het best wel spannend. 's Avonds had hij het er nog over. Het kistje stond gewoon keurig bij de boom. Het was niet gegooid maar gewoon neergelegd. Iets verderop lag ook nog een doosje met daarin kindertandjes. Dat zal er ook vast bij gehoord hebben."


De Passie ook uitgevoerd in Beltrum

BELTRUM - Dit jaar komt voor het eerst de uitvoering van de De Passie naar Beltrum. Wie de Passion kent van de televisie weet dat dit altijd een indrukwekkend spektakel is. Ook de organisatoren van De Passie dei in Vorden, Rietmolen en Beltrum wordt uitgevoerd, maken er een spektakel van. Belangstellenden kunnen het verhaal over de laatste dagen van Jezus meebeleven.

Dit jaar wordt dit gedaan vanuit het oogpunt van Simon van Cyrene, een getuige uit het volk. Hij stond langs de weg die Jezus ging en werd gevraagd het Kruis van Jezus te helpen dragen. Zijn verhaal is ook in deze tijd nog actueel. Soms worden mensen, net als Simon van Cyrene gevraagd om te helpen bij het lijden van een ander, dichtbij of ver weg.

Het kruis ligt vóór aanvang van De Passie op de trap voor de Beltrumse kerk , in het licht, met kruisdragers die de wacht houden. Bij aanvang van De Passie wordt het kruis door kruisdragers uit de eigen gemeenschap van Beltrum de kerk in gedragen. Op deze wijze dragen zij symbolisch hun eigen en/of iemands last. Net zoals Simon van Cyrene hielp met het dragen van het kruis van Jezus.

De Passie wordt verteld met verhalen, hedendaagse liederen en beelden, onder ander met muziek van Blof, De Dijk, Volumia, Rob de Nijs, Marco Borsato etc. Op deze manier wordt vorm gegeven aan het lijdensverhaal. Het verhaal zelf, verteld door de voorgangers, wordt afgewisseld met confronterende beelden en poëtische en actuele teksten. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door een projectkoor, solisten en een combo. Zo hopen wij opnieuw het Passieverhaal tot een onvergetelijke indringende gebeurtenis te maken.

Uit de gehele Achterhoek hebben zich dit jaar mensen aangemeld om mee te doen in één van de twee projectkoren voor De Passie 2018. In totaal doen bijna 200 mensen doen mee bij de invulling en uitvoeringen van De Passie 2018.

De uitvoeringen zijn op maandag 26 maart om 20.00 uur, Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk in Beltrum. Witte Donderdag 29 maart om 20.00 uur, Sint Caecilia kerk in Rietmolen. Goede Vrijdag 30 maart om 14.30, Stille Tocht, Christus Koning Kerk in Vorden, Goede Vrijdag 30 maart om 15.00 uur, Christus Koning Kerk in Vorden, Goede Vrijdag 30 maart om 19.00 uur, Christus Koning Kerk in Vorden.
Entreekosten zijn 2 euro, inclusief het boekje met teksten, liederen en foto's.

De Passie wordt ook uitgevoerd in Beltrum. Foto: PR