Stem Blanco !

Op 21 maart mogen we weer gaan stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Maar heeft het eigenlijk wel zin om te gaan stemmen? Want helaas worden we nog steeds op een weinig democratische, nogal archaïsche manier bestuurd waarbij dikwijls vriendjespolitiek niet wordt geschuwd. Vlak voor de verkiezingen krijgen we de doelstellingen van de lokale politieke partijen voorgeschoteld. Inhoudelijk stellen deze weinig vernieuwing voor, steeds dezelfde vage beloftes, die zodra de verkiezingen achter de rug zijn, meestal net zo snel weer vergeten worden. Wordt het niet eens tijd voor verandering? We leven toch in 2018 en het is toch niet alle dagen 1627...
Een aantal weken geleden hebben we in deze krant het motto ' Samen staan wij sterker' onder de aandacht gebracht. Dit als een voorzet om van een regionale samenwerking een positief speerpunt te maken in deze lokale verkiezing. Natuurlijk hadden we niet verwacht dat alle politieke partijen hier direct enthousiast op zouden reageren. Dat lokale partijen niet positief tegen zo'n samenwerking aankijken is begrijpelijk. Hun bestaansrecht is nu al vaak niet erg duidelijk, in een grotere bestuurlijke Achterhoekse context valt dat natuurlijk helemaal weg.
Maar dat de lokale landelijke partijen zich niet positief uiten over dit thema is wel teleurstellend. De VVD hier durft zelfs te stellen dat Oost Gelre hoe dan ook altijd zelfstandig zal blijven. Dan denken wij even terug aan de laatste gemeentelijke herindeling van de Achterhoek waaruit Oost Gelre is ontstaan. Destijds deden enkele 'politieke zwaargewichten' hier ook soortgelijke beloftes over de autonomie van Groenlo en Lichtenvoorde. De geschiedenis leert ons wat dat waard is geweest.
Als we onze lokale politici volgen in hun inspanningen om onze stemmen binnen te halen dan blijkt weer duidelijk dat echt relevante thema's ontbreken. Het is de hoogste tijd voor een bestuurlijke vernieuwing zodat we niet meer alleen kunnen stemmen op personen die ego meestal belangrijker vinden dan inhoud. Dit speelt natuurlijk niet alleen bij ons maar helaas in talloze kleine gemeenten in Nederland.
Een bestuurlijke vernieuwing heeft veel meer kans van slagen in een bredere regionale context, in een verenigd Achterhoek. Dan zullen we wel in staat zijn objectieve, kundige en vooral ambitieuze politici op de kieslijst te krijgen. Bestuurders die wel degelijk in staat zijn iets in gang te zetten en echt invloed op belangrijke dossiers kunnen uitoefenen.
Wij adviseren u zeker gebruik te gaan maken van uw stemrecht maar dit keer bij uitzondering blanco te gaan stemmen. Dit doet u simpelweg door het formulier in de bus te steken zonder een naam aan te kruisen. Blanco stemmen worden wel geteld en gerapporteerd in de uitslag. Bij een hoge score aan blanco stemmen geven we een krachtig signaal af aan onze lokale politici dat wij als burgers vinden dat het nu echt eens anders moet. Wij vragen hen hiermee zich per direct meer en positief in te zetten voor een regionale samenwerking met als einddoel het bestuurlijk verenigen van de Achterhoek.
Stem verstandig: stem blanco


Rob Bongers