Menko van Gorkum van Mueller (links) laat de CDA-delegatie de nieuwe productiehal zien. foto: Kyra Broshuis
Menko van Gorkum van Mueller (links) laat de CDA-delegatie de nieuwe productiehal zien. foto: Kyra Broshuis Foto:

CDA kopstukken bij Mueller Groenlo

GROENLO - Drie Tweede Kamerleden van het CDA zijn afgelopen vrijdag op toer in de Oost-Achterhoek. Samen met CDA'ers uit Berkelland, Winterswijk en Oost Gelre brengen Jaco Geurts, Evert Jan Slootweg en Pieter Omtzigt daarbij ook een bezoek aan het nieuwe bedrijfspand van Mueller op Laarberg in Groenlo.

Door Kyra Broshuis

De CDA-politici worden ontvangen door directeur Menko van Gorkum van Mueller en Sven van Balen, commercieel manager van Heembouw, het bedrijf dat het nieuwe pand gebouwd heeft. Wethouder Marieke Frank vertelt dat de gemeente Oost Gelre trots is op dit prachtige aanwinst voor het regionale bedrijventerrein Laarberg.

Vervolgens is het woord aan Van Gorkum van Mueller die de aanwezigen uitlegt waarom het bedrijf ervoor gekozen heeft naar Groenlo te verhuizen. "We zijn nu van vier vestigingen naar één gegaan. Persoonlijk was ik graag in het noorden van het land gebleven maar puur omdat ik daar vandaan kom. Maar hier in Groenlo lagen de beste mogelijkheden en we hebben nu de beschikking over een prachtig nieuw pand met een uitstekende ligging."

Van Gorkum vertelt over het relatief slechte jaar dat Mueller achter de rug heeft maar dat de toekomst er rooskleurig uit ziet. "Vorig jaar was een redelijk slecht jaar. We zijn ons nu aan het verbreden, dat betekent dat we nu ook biertanks voor zowel brouwerijen als horeca produceren en dat loopt goed. In de wereld van de melktanks zijn we de grootste producent. Onze tanks gaan de hele wereld over. Azië en Afrika zijn wat dat betreft de echte groeigebieden."

Mueller heeft een eigen academy opgericht om zelf het personeel op te kunnen leiden. "Daarvoor hebben we in dit nieuwe gebouw een speciale collegezaal ingericht."

Lean bouwen
Sven van Balen van Heembouw vertelt over de gang van zaken tijdens de bouw. "In mei 2016 hebben we voor het eerst contact gehad met Mueller en een week later zaten we om de tafel. Twee weken later hebben we de eerste aanbieding neergelegd. Wij willen altijd graag in een heel vroeg stadium bij de ondernemer aan tafel zitten; dat levert uiteindelijk het beste resultaat op." Heembouw werkt op basis van het lean bouwen. "Dat uit zich bij ons vooral in het maken van dagplanningen waardoor we uiteindelijk de opleverdag echt kunnen garanderen. Ook bij de samenwerking met andere partijen staat het werken zonder verspilling van tijd en energie voorop." Zowel Van Balen als Van Gorkum zijn er trots op dat het bedrijf het energielabel AAA+ heeft gekregen. "Onze productiehal met een afmeting van ongeveer 130 bij 120 meter is bijvoorbeeld volledig geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. We verwachten over twee weken helemaal operationeel te zijn."

De CDA-delegatie bracht vrijdag ook nog een bezoek aan Careaz in Dinxperlo, De Twee Bruggen in Miste en Bronkhorst High-Tech in Ruurlo.