De uitdaging met verschillende hindernissen aangaan. Foto: PR
De uitdaging met verschillende hindernissen aangaan. Foto: PR Foto:

Buddy Obstacle Run: sportieve
uitdaging voor het goede doel

ZUTPHEN - De Buddy Obstacle Run is op zaterdag 7 juli. Dat is een obstacle run voor zowel gezonde als gehandicapte deelnemers die een sportieve uitdaging willen combineren met het overwinnen van hindernissen en daarmee het medicijnonderzoek naar de slopende stofwisselingsziekte Batten steunen. Het parcours van deze sportieve belevenis ligt in een prachtig natuurgebied in Zutphen.

Deelnemers hebben de keuze uit een parcours van drie of van zeven kilometer en er komt een 'heldenparcours' van twee kilometer waar mensen met een handicap de uitdaging van verschillende hindernissen aangaan. Start en finish zijn aan de Veldesebosweg 30 in Warnsveld. Voor meer informatie en inschrijven kan men terecht op de website.

De Buddy Obstacle Run wordt georganiseerd door Stichting Battle4Kids en Stichting Beat Batten die zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van een medicijn, zodat kids met Batten een kans op een toekomst krijgen. De opbrengsten worden volledig besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar deze slopende stofwisselingsziekte.


buddyrun.nl

beatbatten.com

battle4kids.nl


SKB legt uit: darmkanker en het
bevolkingsonderzoek

WINTERSWIJK - Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat negen van de tien mensen met darmkanker boven de 55 jaar is. Door regelmatig te screenen kan darmkanker vroegtijdig worden ontdekt en dat maakt de kans op genezing groter. Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix, houdt op donderdag 29 maart van 19.30 tot 21.15 uur een speciale informatieavond over darmkanker.

Tijdens het eerste deel van de avond vertelt MDL-arts Sybrand de Boer over het specialisme Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL-ziekten). Dit specialisme omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het anale gebied.
Maag-darm-leverziekten komen veel voor in alle leeftijdsgroepen. Het werkterrein van de MDL-arts loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot alvleesklierkanker; van overgewicht en anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Darmkanker
Het tweede deel van de avond staat in het teken van het bevolkingsonderzoek en darmkanker. Vroegtijdige opsporing van darmkanker is belangrijk, want hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe beter de resultaten. De arts geeft in zijn presentatie antwoord op onder andere de volgende vragen: Wat is darmkanker eigenlijk? Hoe spoor je darmkanker zo vroeg mogelijk op? Hoe wordt darmkanker behandeld?

SKB legt uit
Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het SKB onder de noemer 'SKB legt uit' organiseert. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze is er een hapje en drankje. Deelname en het parkeren zijn gratis. Aanmelden via www.skbwinterswijk.nl/darmkanker.


Bijeenkomst 'Autisme en Mantelzorg'

REGIO - Op donderdagavond 5 april vanaf 19.30 uur wordt in de Johanneshof, Rentenierstraat 9 in Lichtenvoorde een bijeenkomst gehouden voor partners, kinderen of andere familieleden/naasten van volwassenen met autisme. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Deelname en koffie/thee is gratis. Aanmelding vooraf is gewenst.

Omgaan met iemand met autisme kan veel vragen van mensen in de naaste omgeving. Het gaat dikwijls met 'vallen en opstaan' om een manier te vinden waarop men het beste met de beperking van de naaste kan omgaan. Soms kunnen naasten zich daarin behoorlijk alleen voelen. Bovendien speelt onwetendheid of onbegrip van andere mensen in de omgeving daarbij ook een rol.

Tijdens deze avond krijgt men praktische informatie en handvatten aangereikt. Wat is belangrijk in de omgang met je naaste? Wat is nodig om jezelf staande te houden? Wat is belangrijk om de relatie zo goed mogelijk te houden? Hoe ga je om met reacties uit de omgeving?
Het eerste deel van de avond bestaat uit een inleiding door een deskundige van GGNet Preventie en ervaringen van een partner van iemand met autisme. Daarnaast is er gelegenheid voor het uitwisselen van eigen ervaringen en ontvangt men praktische tips.
Voor meer informatie en aanmelding kan men terecht bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.