Het pand in de Beltrumsestraat, dat BS22 als huisvesting wil behouden. Foto: Theo Huijskes
Het pand in de Beltrumsestraat, dat BS22 als huisvesting wil behouden. Foto: Theo Huijskes

Beslissing college valt BS22 koud op het dak

GROENLO - De Stichting BS22 uit Groenlo krijgt met ingang van 1 juli geen subsidie meer van de gemeente Oost Gelre. Eerder werd al bekend dat de gemeente per 1 januari 2018 is gestopt met het betalen van de huur van het pand waar BS22 gevestigd is.

Door Kyra Broshuis

De manier waarop
Deze mededeling is het bestuur koud op het dak gevallen, zo vertellen Anke Sitter en Joachim Geerdink. "Het is ook nog eens de manier waarop. We zagen dat de beslissing op de besluitenlijst staat maar zijn van tevoren niet ingelicht door de gemeente." De gemeente wil geen structurele ondersteuning geven en geeft aan dat de onwil van BS22 om te verhuizen uit de Beltrumsestraat daar een reden voor is. BS22 heeft de mogelijkheid gekregen om naar De Mattelier te verhuizen maar wil dat niet. "Wij gaan in Groenlo geen twee locaties subsidiëren terwijl huisvesting in één van de twee, een nieuwe accommodatie die aan alle voorwaarden voldoet, mogelijk is", stelt het college.

Aanvraag niet voor huisvestingskosten
Sitter en Geerdink zeggen dat ze in de subsidieaanvraag heel duidelijk hebben opgenomen dat er geen subsidie wordt aangevraagd voor huisvestingskosten. "Dat staat expliciet in de aanvraag. Drie weken geleden hebben we nog contact gehad met de gemeente en nu opeens krijgen we, bij toeval nota bene, dit te horen." Het steekt Sitter en Geerdink dat er geen overleg is geweest. "Wij komen hier allemaal uit werkvelden die te maken hebben met dit soort burgerinitiatieven, we weten echt wel waar we over praten. Deze beslissing is alleen maar geld-gemotiveerd en er is niet gekeken waar BS22 voor staat: de mensen."

BS22 gaat door
Er is bij BS22 intern veelvuldig overleg geweest over een mogelijke verhuizing maar dat zou het hele idee van het initiatief teniet doen, zo zegt Sitter. "De drempel bij De Mattelier vinden wij letterlijk en figuurlijk te hoog voor de mensen. Niets ten nadele van De Mattelier, we hebben prima contacten met Tonnie Zieverink, maar een verhuizing daar naartoe zou de ondergang van BS22 betekenen. We zijn boos en teleurgesteld over de communicatie vanuit de gemeente. Daarnaast is het ontkenning van onze expertise", zo besluiten de twee. Stoppen met BS22 is overigens niet aan de orde. "Absoluut niet, we huren dit pand nog tot het eind van het jaar en we hebben wel bewezen dat we bestaansrecht hebben. Ook door de gemeente is aangegeven dat we het goed doen. We gaan sowieso door, ondanks deze enorme domper."
Wethouder Marieke Frank zegt dat de beslissing weloverwogen en goed onderbouwd is. Voor wat betreft de communicatie steekt ze hand in eigen boezem. "Normaliter worden subsidieaanvragers persoonlijk op de hoogte gesteld van de beslissing. Dat is hier misgegaan en dat had niet mogen gebeuren. Daar heeft BS22 helemaal gelijk in."


Bromfietsclub opent seizoen met toerrit

BELTRUM - De openingsrit van het seizoen van Bromfietsclub Beltrum (BCB) is op zondag 8 april. De brommer hoeft niet in nieuwstaat te zijn. Wel moet de brommer natuurlijk technisch in orde zijn. Deelname is gratis maar op eigen risico. Vertrektijd 10.00 uur bij Café Dute in Beltrum.

Wie zin heeft in een kopje koffie met een broodje, kan om 9.30 uur aankomen.

Bromfiets Club Beltrum is een vereniging voor bezitters van een oldtimer bromfiets. Het doel van Bromfietsclub is om de kennis die binnen de club aanwezig is met elkaar te delen en het behoud van oldtimer bromfietsen na te streven.
Meer informatie is te verkrijgen bij Stan Kok tel. 0544-482309.