Meesterbrouwer Jan Luft bij een van de brouwketels.
Meesterbrouwer Jan Luft bij een van de brouwketels. Foto:

Eerste Brouwersnösflesjes komen 'uit het ei' op Eerste Paasdag

GROENLO - Het voorjaar brengt niet alleen de natuur in een opperbeste stemming met lammetjes en de eerste kleurrijke bloemetjes. In ieder 'nös' begint het te kriebelen. Brouwersnös is hier geen uitzondering op. De vorderingen in de bouw en aanleg van de brouwerij, het terrein, het bierpark en de villa zijn dagelijks zichtbaar, maar ook in de brouwerij verlopen de, voor de buitenwacht, onzichtbare werkzaamheden gestaag.

Door Henri Walterbos

Meesterbrouwer Jan Luft heeft zijn werkterrein inmiddels verplaatst van de proefbrouwerij naar de brouwerij zelf. Geen moment is Jan zonder glimlach te zien. Hij is dan ook bijzonder trots dat hij Eerste Paasdag de eerste flesjes met daarop eveneens het eerste officiële Brouwersnösetiket, met de eerste naam van de inhoud, presenteren mag.

Over de inhoud hult Henk Johannink van Brouwersnös zich nog in stilzwijgen. "Het is een mix van Grolse tradities met een typisch Grolse naam, maar tevens een ode aan de brouwer. Alles staat in de startblokken. Nog anderhalve maand en dan moet alles klaar zijn. Nog een hele klus maar iedereen die er aan werkt, heeft die zelfde missie en werkt er met evenveel plezier aan. Wat is er nou mooier dan in de lente open te gaan, je eerste flesjes te presenteren. We doen dit nu al omdat we ook niet meer kunnen wachten. En het is er toch."

Eerste Paasdag wordt iedereen uitgenodigd om van 12.00 tot 14.00 uur een kijkje te komen nemen in de brouwerij, die bijna helemaal klaar is. Voor een zacht kennismakingsprijsje krijgt iedereen een glaasje bier om te proeven, een flesje mee naar huis en een bijpassend Paashapje. Om de gezelligheid te verhogen uiteraard een stukje muziek. De opbrengst van deze middag gaat naar de Muziekvereniging Groenlo.
Een heuglijk moment voor Groenlo, en dat met Pasen, het feest van de herrijzenis. In Groenlo de herrijzenis van weer een eigen brouwerij. "Zo kun je het ook nog bekijken," lacht Johannink, "maar zo hebben wij het nog niet eens bekeken. We zijn er wel ongelooflijk trots op. We zijn benieuwd wat de mensen er van vinden. Na 14.00 uur kan iedereen gewoon op familiebezoek gaan of naar Grol voetballen kijken. Het is immers Eerste Paasdag, maar we wilden dit Groenlo niet onthouden."
(Zie ook de advertentie in de Groenlose Gids deze week)