Bart Porskamp:
Bart Porskamp: "Het goede gevoel was er al vóór de uitslag." Foto: Kyra Broshuis Foto:

Reacties op verkiezingsuitslag

LICHTENVOORDE - Bij de bekendmaking van de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Oost Gelre zijn alle kopstukken aanwezig in het ontmoetingscentrum van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Onder hen wethouder Marieke Frank van de grootste partij, het CDA, die haar partij zag groeien qua stemmen maar gelijk zag blijven qua zetels. "Wij zijn heel tevreden. We zijn de grootste partij gebleven en daar zijn we heel blij mee. De grootste worden is moeilijk maar de grootste blijven is veel moeilijker. We zien deze uitslag dan ook als een bevestiging. We hebben het de afgelopen vier jaar volgens de kiezers goed gedaan en ze hebben vertrouwen in het CDA. We gaan met het goed gevoel de volgende vier jaar in."

Door Kyra Broshuis

NLOG
Voor lijsttrekker Gerard klein Gunnewiek van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre liggen de kaarten anders. Zijn partij verloor een zetel en is straks nog met één zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad. "Ja, dit is heel teleurstellend. We hebben het ook niet aan zien komen. Het is een klap. Onze zetel is rechtstreeks naar de VVD gegaan; dat maakt het een beetje goed want dat is in elk geval een liberale partij. Gisterenavond (donderdag, red.) hebben we fractievergadering gehad en afgesproken dat we onze koers niet gaan wijzigen en dat we er keihard tegenaan gaan de komende vier jaar."
D66
Ook Linda van der Berg, de nummer vier van D66 is teleurgesteld in de uitslag. Haar partij blijft op één zetel steken. "Heel teleurstellend maar dit is wel hoe de democratie werkt. We hebben hard gewerkt en hadden graag willen groeien in zetelaantal. We blijven met hetzelfde enthousiasme doorgaan met het D66-gedachtegoed in ons achterhoofd. We hebben een mooie campagne gevoerd en de samenwerking binnen ons team is heel goed. Persoonlijk ben ik er trots op dat ik veel voorkeursstemmen heb gekregen en daarvoor binnen de partij van plek vier naar plek twee ben gegaan."
OOG
OOG blijft met 5 zetels in de raad en Paul Wallerbos van de partij is daar heel tevreden mee. Hij zal zelf één van de plaatsen bezetten omdat hij met voorkeursstemmen is gekozen. "Ik ben vier jaar lang commissielid geweest en heb me voor de volle honderd procent ingezet. Ik ben actief op het gebied van duurzaamheid, groen en leefbaarheid en zal dat ook inzetten bij mijn raadslidschap. Het is mooi dat ons aantal zetels gelijk is gebleven alhoewel ik had gehoopt op een extra zetel. We zijn de tweede partij van Oost Gelre in aantal stemmen en we zien dit als een blijk van waardering voor de afgelopen vier jaar."
PvdA
Peter Baks is, vóór de beruchte loting, opgelucht over de verkiezingsuitslag. "Het is bijzonder dat we meer stemmen hebben gekregen dan vier jaar geleden. Zeker als je kijkt naar de landelijke tendens van de PvdA. Landelijke partijen hebben tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen moeilijk. Natuurlijk hadden we gehoopt dat we er een zetel bij zouden krijgen maar we zijn tevreden met deze uitkomst."
VVD
VVD lijsttrekker Bart Porskamp zegt dat het positieve gevoel er al was vóór de uitslag. "Maar die extra zetel geeft een nog beter gevoel. Qua zetelaantal zijn we nu direct de tweede partij van Oost Gelre en ik heb ook persoonlijk veel stemmen gekregen. We gaan op deze voet verder in Oost Gelre waarbij eerlijkheid en openheid voorop staan."
Deze week kunnen de beoogde raadsleden aangeven of ze hun benoeming aanvaarden. Donderdag worden ze dan voorgedragen voor het lidmaatschap van de raad.


Hertelling leidt tot veel commotie

Vervolg van de voorpagina

OOST GELRE - De hertelling heeft overigens niet geleid tot een wijziging van de zetelverdeling op partij-niveau. Deze blijft conform de op de dag na de verkiezingen bekend gemaakte voorlopige einduitslag (CDA 7, OOG 5, VVD 5, PvdA 2, NLOG 1 en D66 1).

Zetelverdeling op kandidaat-niveau
Totaal anders is het gesteld met de zetelverdeling op kandidaat-niveau. Het meest bizarre voorbeeld hiervan is de loting tussen de twee genoemde PvdA-kandidaten voor een plek in de nieuwe raad. Terwijl Peter Baks op de verkiezingsavond nog helemaal uit zijn dak ging, omdat hij samen met lijsttrekker Richard Klein Tank de continuering van een tweemansfractie had bewerkstelligd, moet hij nu accepteren dat Annelies Donderwinkel en niet hij een benoemingsvoorstel krijgt. Ook bij de fracties CDA, OOG en VVD hebben de voorkeurstemmen roet in het eten gegooid bij een aantal kandidaten die zichzelf al op de raadszetel zagen zitten. Zo moet Ruud Krabbenborg uit Zieuwent, na Dennis van Loon uit Mariënvelde, plaatsnemen in de wachtkamer, omdat Theo Krabben uit Harreveld meer voorkeursstemmen wist binnen te roeien. Bij OOG vallen Freek Janssen uit Mariënvelde en Bas Hooglugt uit Lichtenvoorde in ieder geval voorlopig buiten de boot ten koste van Marlou Spekschoor uit Lichtenvoorde en Paul Wallerbos uit Groenlo. En bij de VVD neemt niet Alfred Wopereis uit Mariënvelde, maar Karel Bonsen uit Lichtenvoorde de vijfde bij deze verkiezing gewonnen zetel in beslag.
Dat de gehele gang van zaken veel beroering in het politieke landschap van Oost Gelre teweeg brengt, moge duidelijk zijn. Voorzitter Bronsvoort van het centraal stembureau liet in het verlengde daarvan weten dat een besluit tot hertelling alleen mogelijk is wanneer er op één of meerdere bureaus blijkt dat er fouten zijn gemaakt. "We hadden nu te maken met vijf bureaus waar één biljet verschil was, hetzij te weinig hetzij te veel geteld. Aanleiding genoeg voor een hertelling van de betreffende bureaus, die samen goed zijn voor 29% van alle uitgebrachte stemmen."

Bronsvoort stelde daarnaast nog eens duidelijk dat het besluit van het centraal stembureau nu definitief is. "Het enige orgaan dat politiek gezien een besluit kan nemen tot hertelling van de stemmen, is de gemeenteraad in de nieuwe samenstelling."

Gerard klein Gunnewiek. Foto: Kyra Broshuis
Paul Wallerbos:
Marieke Frank: