Op het snijpunt van twee tijdvakken: de postkoets Groenlo – Varsseveld – Doetinchem (sinds 1768) voor het laatst in Lichtenvoorde, 1908. De stoomtram van Lievelde naar Zeddam zou de dienst gaan overnemen. De stoomtractie lost de paardentractie af. Foto: Archief Gerhard Eppingbroek
Op het snijpunt van twee tijdvakken: de postkoets Groenlo – Varsseveld – Doetinchem (sinds 1768) voor het laatst in Lichtenvoorde, 1908. De stoomtram van Lievelde naar Zeddam zou de dienst gaan overnemen. De stoomtractie lost de paardentractie af. Foto: Archief Gerhard Eppingbroek Foto:

Lezing over verkeer en vervoer

LICHTENVOORDE - De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde nodigt uit voor een lezing over verkeer en vervoer van vroeger naar nu in Lichtenvoorde. De lezing, een powerpoint-presentatie met illustraties van vrachtkarren en postkoetsen, de stoomtrams van de Geldersche Tramwegen en treinen op de spoorlijn Zutphen – Winterswijk, en een kleine toegift over de aanleg van de N18 (Zevenaar – Enschede), wordt verzorgd door Arjan Ligtenbarg en is op donderdag 5 april, aanvang 20.30 uur, in De Koppelpaarden, ingang Bleekwal. De toegang is gratis, maar ter bestrijding van de onkosten wordt een collecte gehouden.

In feite komen allerlei soorten van vervoer door de eeuwen heen aan bod. De beelden leggen de nadruk op Lichtenvoorde en omgeving. Vervoer van goederen en personen is van alle tijden. Denk aan de hoeveelheden bier, kaarsenvet, vis, wijn en zout die nodig waren en die bij de mensen werden afgeleverd. Transport ging per paard en wagen, maar was wel georganiseerd en niet primitief. In de 18e eeuw breidde het netwerk van postkoetsen zich uit. Dit werd weer minder toen de spoor- en tramwegen het land veroverden. Trein en tram kwamen voort uit de ontwikkeling van de industrie en de landbouw: steenkoolmijnen in het Ruhrgebied, textielindustrie, slachthuizen, kunstmest en landbouwcoöperaties voor de boeren, en verder diverse fabrieken. De stoomtramdiensten werden buslijnen, maar de 'kolenspoorlijn' Zutphen – Winterswijk kreeg een toekomst als snelle en frequente treinverbinding. Het goederenvervoer per rail is inmiddels geheel verdwenen; alle vervoer vindt plaats per vrachtauto. Het snel groeiende wegverkeer bracht omstreeks 1958 de aanleg van de snelweg A15 door de Achterhoek in beeld. Merkwaardig genoeg heeft de aanleg ervan zo lang op zich laten wachten, dat nu van een volwaardige autosnelweg geen sprake meer is. Genoeg stof om terug te kijken en na te denken over het vervoer, vroeger en nu.