Stabat Mater te horen in Zwilbroek

ZWILBROEK - Op Goede Vrijdag 30 maart verzorgen de sopraan Aartje Disberg en de alt Sabine Henkel een religieus concert in de Barokkerk te Zwilbroek. De twee zangeressen worden begeleid door de organist Gijs van Schoonhoven. Uitgevoerd wordt het bekende Stabat Mater van Pergolesi.

De tekst van het Stabat Mater is gebaseerd op een middeleeuws gedicht (mogelijk van Jacapone da Todi) en vertelt van de intense pijn van Maria naar aanleiding van het lijden en sterven van Christus.
Het concert in Zwillbrock begint om 20.00 uur, duurt een uur en is een goede gelegenheid om de Goede Vrijdag af te sluiten met prachtige rustgevende muziek. Iedereen die de prachtige kerk in Zwillbrock een warm hart toedraagt is hartelijk welkom. De toegang is vrij. Er wordt na afloop gecollecteerd.


Pim te Bokkel en Esther Kämink bij Dialectkring

LIEVELDE - Op zondag 8 april houdt de Dialectkring Achterhook en Liemers ( www.dialectkring.nl ) de laatste aflevering van dit seizoen van het programma Met Dialect op de Koffie.

Op deze morgen treedt Pim te Bokkel (1983) op. Hij dicht in het ABN, maar heeft ook een aantal gedichten in het dialect geschreven. Hij groeide op in Aalten en woont tegenwoordig in Amsterdam. Zijn eerste bundel 'Wie trekt de regen aan?' verscheen in 2007 en werd genomineerd voor de C. Buddingh-prijs. Te Bokkel schrijft gedichten, recensies, essays en proza voor literaire tijdschriften en kranten.

Esther Kämink (1984) werd geboren in Aalten. In 1999 publiceerde ze als vijftienjarige haar eerste gedicht in de Moespot, de driemaandelijkse uitgave van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen. Later volgden enkele dialectverhalen in hetzelfde tijdschrift. Bovendien is werk van haar te vinden in een aantal verzamelbundels.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree is zeven euro inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn, als altijd, van harte welkom.


Workshop schrijven van (dialect)verhalen

ACHTERHOEK - Omdat de cursus in het najaar van 2017 geheel volgeboekt en succesvol was, wordt er dit voorjaar zowel voor aspirant- als gevorderde dialectschrijvers weer een workshop Verhalen schrijven aangeboden.

De workshop wordt gegeven op twee data en de invulling is op beide data verschillend. Op zaterdag 7 april staan de techniek van het schrijven en de opbouw van een verhaal centraal. De workshop duurt een dag en wordt in het Nederlands gegeven. Aanvullend en bijbehorend wordt een workshop Schrijven in het dialect gegeven op zaterdagmiddag 28 april.

In het najaar van 2018 volgt voor degenen die dat wensen een vervolgcursus, waarbij wat dieper op bepaalde vaardigheden wordt ingegaan.
Workshop Verhalen schrijven: 7 april 2018 van 10.00 tot 16.00 uur bij Erve Kots aan de Eimersweg in Lievelde onder leiding van ervaren schrijfdocent Desi Leijnen. Bijbehorende workshop Schrijven in dialect: 28 april 2018 van 14.00-16.00 uur, ook bij Erve Kots. Docent is de voormalige huisarts en auteur van gedichten en verhalen in dialect, Dick ten Hoopen.

De kosten voor deelname aan deze workshop op beide data bedragen 30 euro, inclusief de lunch op 7 april.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Diana Abbink, d.abbink@ecal.nu of 06-12 02 53 84 of via het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, info@ecal.nu of 0314-787078.


St. Willibrord On Stage

LIEVELDE – Op zaterdagavond 14 april geeft Harmonie St. Willibrord Lievelde een spetterend voorjaarsconcert: St. Willibrord On Stage. De harmonie treedt dit keer niet alleen op, maar samen met Achterhoeks zangtalent, band, koor Vivace en kinder- en herenkoor Lievelde. Het concert begint om 20:00 uur bij Megapret Lievelde. Kaarten zijn voor vijf euro zijn verkrijgbaar bij café De Barbier in Lievelde en aan de kassa. Basisschoolleerlingen hebben gratis toegang.

Het concert staat in het teken van 'gewoon goede muziek'. Met een repertoire dat varieert van rock, Nederlandstalig, klassiek, pop en soul. Denk aan 'gouwe ouwen' zoals onder andere hits van Van Halen, Alanis Morissette, Guns N Roses, André Hazes en Pink Floyd, maar ook rock van onze eigen Achterhoekse bodem: Normaal. Laat u wegblazen met de meeslepende hit 'Laat me' en het Afrikaanse meesterwerk 'Baba Yetu'. Of haal uw hart op – in het kader van hoe fouter hoe beter – met een selectie van winnende songfestival nummers. maar ook de populaire hits uit de top 40 van Bruno Mars, Avicii, Katy Perry en Imagine Dragons. Dit zijn zomaar even een paar nummers die ten gehore worden gebracht.