Veel vragen vanuit het publiek tijdens de informatieavond over de mestvergister in Groenlo. foto: Kyra Broshuis
Veel vragen vanuit het publiek tijdens de informatieavond over de mestvergister in Groenlo. foto: Kyra Broshuis Foto:

Veel belangstelling, weinig nieuws

Initiatiefnemers mestvergister zwijgen in alle talen tijdens informatie-bijeenkomst

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De ruim 400 belangstellenden die naar de informatieavond over de mestvergister in Groenlo kwamen, gingen zonder veel nieuwe informatie naar huis. De avond werd georganiseerd de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) en de ODRN (Omgevingsdienst Regio Nijmegen) die de vergunning voor de bouw van de installatie controleren.

Jan Bart Wildschut leidt de avond en kondigt verschillende sprekers van de ODRN aan die vertellen over hun vakgebied. Maar het publiek is vooral gekomen om de initiatiefnemers te horen; RMS/Van Weestrenen. Vertegenwoordigers van deze partij zitten in de zaal maar weigeren de aanwezigen toe te spreken. "U kunt na afloop eventueel persoonlijk met hen in gesprek", zegt Wildschut. Verder gaat het deze avond vooral over rapporten, onderzoeken en de vervolgstappen in het proces.

Vragen vanuit de zaal
Vanuit de zaal, gevuld met agrariërs én verontruste burgers, komen veel vragen. Zo vraag de heer Beets wat nu eigenlijk het doel is van deze avond. "Is dit een zoethoudertje of is er nog kans het proces te beïnvloeden?" Het blijkt nog zeker geen gelopen race te zijn, zo zeggen ODA en ODRN. "Wel zal ons advies over het ontwerp positief zijn. Maar het blijft een ontwerp. Deze avond is puur ter informatie en er is na de publicatie, midden volgende week, zes weken tijd om zienswijzen in te dienen." Mirjam van Erp vraagt hoeveel grijze stroom er eigenlijk verbruikt gaat worden. Hierop is het antwoord: "Dat hebben we zo niet in beeld. Uiteindelijk moet het natuurlijk meer opleveren dan het kost." Wilma van der Donk zegt dat de vergister in het voortraject veel kleiner is afgespiegeld. "Nu blijkt het een enorme installatie te worden en de Groenlose bevolking hoort maar niets. Dat wekt geen vertrouwen." Er klinkt applaus vanuit de zaal en ODRN reageert met: "Het valt binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan."

'Het valt binnen de mogelijkheden van het bestemmings-plan'

'Informatie bewust stilgehouden'
Arjan Hagens wil graag de initiatiefnemers achter de microfoon maar, na overleg in de pauze, zegt Wildschut dat RMS/Van Westreenen dat niet doet. Hagens is verontwaardigd. "Ze zijn toch hier in de zaal? Waarom willen ze niet reageren? Wanneer komt er eens openheid van zaken. Er heerst onrust. Van Westreenen heeft het hele gebeuren heel anders voorgespiegeld en de heer Wopereis van het Lichtenvoordse bedrijf zegt nota bene op een filmpje dat er bewust informatie is stilgehouden!"

De familie Te Marveld, woonachtig aan de Deventerkunstweg, maakt zich zorgen over het aantal vrachtwagens dat de installatie zal aandoen. ODA laat weten dat het zal gaan om 123 vrachtwagens per dag, dat betekent 246 'vervoerbewegingen' omdat de vrachtwagens ook weer terug moeten. Marc Poelhuis vraagt zich af hoe het zit met de veiligheid en krijgt als antwoord dat er wel is gekeken naar eventueel explosiegevaar maar dat die kans gering is. "We sluiten niet uit dat er iets gebeurt maar de effecten zullen beperkt zijn", aldus ODA/ODRN. Een andere buurtbewoner, Henk Adema, zegt dat hij nooit ingelicht is over de mogelijke komst van de vergister. "Is dat niet raar?!" ODRN zegt dat ze wilden wachten tot het moment dat de informatie volledig is. Om ruis te voorkomen.

De procedure
Tot slot vertellen de organisatoren nog hoe de procedure eruit ziet. De bekendmaking van het ontwerpbesluit zal midden of eind volgende week gepubliceerd worden op www.gelderland.nl/bekendmakingen. Daarna ligt het besluit ter inzage bij de Provincie Gelderland, de gemeente Oost Gelre en de gemeente Berkelland. Vanaf de publicatiedatum is er zes weken tijd om zienswijzen in te dienen op het definitieve ontwerp. Iedereen kan een zienswijze indienen, daarvoor hoeft men geen betrokkene of belanghebbende te zijn.

De ODRN staat open voor verdere vragen, zo laten ze weten. "Als u meer wilt weten dan kunt u mailen naar communicatie@odrn.nl."

Tijdens een nazit voor belangstellenden vertelt de Stichting Mestvergister Groenlo NEE dat er namens hen een zienswijze zal worden ingediend en dat de Gelderse Natuur- en Milieufederatie een petitie gaat starten. Binnenkort komt de stichting met meer informatie én een eigen informatieavond, zo laat Jaap Cannegieter weten.