Van links naar rechts Huub Welman, Onno Zijdel en Jacques Janssen. Foto: Markt Ebbers
Van links naar rechts Huub Welman, Onno Zijdel en Jacques Janssen. Foto: Markt Ebbers Foto:

90 procent opkomst verwacht bij ouderavond over mediawijsheid

LICHTENVOORDE - Ouderavonden zijn er nogal eens en mediawijsheid bij kinderen is een onderwerp dat de laatste jaren behoorlijk in de belangstelling staat. Het is ook het onderwerp van een bijzondere ouderavond die woensdag 4 april wordt gehouden op de Marianum-locatie Lichtenvoorde. Bijzonder omdat een onderdeel van de avond een battle is tussen kinderen en hun ouders, en bijzonder omdat de ouderavond georganiseerd wordt door drie Lichtenvoordse basisscholen gezamenlijk.

Door Mark Ebbers

Die drie scholen zijn de St. Jozefschool, de St. Ludgerusschool en de Pastoor van Arsschool. Leerkracht van groep 7 en mediacoach van de Jozefschool Onno Zijdel, leerkracht van groep 8 en ict'er van de Pastoor van Arsschool Huub Welman, en directeur van die school Jacques Janssen vertellen hoe het zo gekomen is. Dave Busch van de Ludgerus is niet bij het gesprek aanwezig, maar de andere drie willen hem als mede-kartrekker zeker even genoemd hebben.

"Op de St. Jozef organiseren we al jaren ouderavonden over mediawijsheid, maar het werd tijd voor iets anders", aldus Zijdel. Ook op de Pastoor van Ars is men al een aantal jaren bezig met projecten en bijeenkomsten rond het onderwerp. Het leek de docenten goed het eens samen op te pakken. Die samenwerking zat er sowieso aan te komen met het oog op de komst van een Integraal Educatief Kind Centrum (IEKC) in Lichtenvoorde, waar de drie genoemde scholen bij betrokken zijn.

De ouderavond is bedoeld voor de kinderen van de groepen 7 en 8. "Voor hen is het naast een avond over omgaan met media tevens een mooie gelegenheid om kennis te maken met wat voor bijna iedereen de middelbare school zal worden: het Marianum", merkt Welman op.

Onderwijsadviseur Ivo Wouters zal de avond verzorgen. Van hem kwam het idee om naast een deel voorlichting een battle tussen de kinderen en hun ouders te organiseren. Hoe die battle er precies uit komt te zien, is nog een verrassing. Volgens Zijdel zal in elk geval het begrip 'media empowerment' centraal staan. "Media empowerment is een breed en positief begrip. Het geeft aan dat internet en sociale media vooral heel veel mogelijkheden hebben."

"Maar je moet kinderen en anderen leren er kritische vragen bij te stellen", aldus Welman. "Ook in de beroepen waarin ze later terechtkomen, misschien beroepen die nu nog niets eens bestaan."
Zijdel vult aan: "Het is belangrijk dat ze kritisch naar het nieuws en naar reclame kijken, denk aan de discussies rond nepnieuws." Ook cyberpesten is volgens hem een actueel onderwerp. "Vroeger hield het pesten meestal op bij het schoolhek, dat is nu niet meer het geval." Hij vat het welluidend samen: "We leven in een fundamenteel gemedialiseerde samenleving."

Voor de ouderavond mediawijsheid hebben zich zo'n 240 kinderen en ouders aangemeld. Dat betekent dat zo'n 90% van de doelgroep van de drie deelnemende scholen wordt bereikt. Een aanmerkelijk hogere opkomst dan bij reguliere ouderavonden doorgaans het geval is.

Als de ouderavond achter de rug is zetten de scholen, samen met een aantal andere partners, hun samenwerking voort met betrekking tot het IEKC, dat in 2020 een plek zal krijgen op de locatie St. Ludgerus. Met als visie 'Samen waar het kan, apart waar nodig'. 50 weken per jaar, van 7.00 tot 19.00 uur kunnen basisschoolkinderen er terecht. Janssen: "Een IEKC kun je zien als een IKC met extra ondersteuning, waar regulier en speciaal (basis)onderwijs samenkomen. Zo trekken we grenzen tussen kinderen weg."