Inter Nos tijdens het succesvolle Kerstconcert, eveneens in City Lido. Foto: Theo Huijskes
Inter Nos tijdens het succesvolle Kerstconcert, eveneens in City Lido. Foto: Theo Huijskes Foto:

Jaarconcert Inter Nos: nieuwe leden en nieuw repertoire

GROENLO - Mannenzangvereniging Inter Nos uit Groenlo houdt op zondag 15 april haar gebruikelijke jaarconcert. Dit zal worden verzorgd in de theaterzaal van City Lido en begint om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur en de toegang is gratis. Inter Nos is erg populair in Groenlo en omgeving en dit laatste komt ook tot uiting tijdens de concerten die het in december 1946, direct na de Tweede Wereldoorlog opgerichte koor verzorgt.

Door Theo Huijskes

Zijn er jaren geweest dat Inter Nos had te maken met een terugloop van leden, anno 2018 zit het mannenkoor weer helemaal in de lift. Met een ledental van 65 actieve zangers kent men bij alle stemmen een goede bezetting en is het dientengevolge voor koor, leiding en begeleiding een feest om bijvoorbeeld met een concert als op 15 april voor het voetlicht te treden. Deze keer kijkt men in het bijzonder uit naar het traditionele jaarconcert, omdat er nieuwe leden zijn bijgekomen en omdat er een nieuw repertoire wordt gepresenteerd. Onder leiding van dirigente Esther Gotink-van der Heijden en pianobegeleiding van Joop Abbink is er volop vertrouwen in een succesvolle uitvoering.
Ook Grollenaar Leo Nijkamp (74) kijkt weer uit naar het concert. Met zijn 54 verenigingsjaren maakt hij van alle leden het langst deel uit van Inter Nos. "Ik ben reeds op 20-jarige leeftijd lid geworden. Dat was in mei 1964. Het koor stond toen min of meer op het punt om opgeheven te worden. Ieder toen nog geregistreerd lid moest binnen zijn eigen familie- en kennissenkring enkele leden werven, anders was het einde verhaal. Zodoende stond ik er als jong broekie toen al tussen. Dit mede door toedoen van beide mijn broers, waarvan Harry is overleden en Frans toen lid was en momenteel weer opnieuw." Nijkamp, die ook 23 jaar deel uitmaakte van het Hofkoor Inter Nos, zegt nog altijd met erg veel plezier binnen het koor te zingen. "De band onderling is goed met het gevolg dat er sprake is van een uitstekende sfeer. Maar omdat ik al zolang lid ben, heb ik enerzijds talrijke leden zien wegvallen, maar heb ik anderzijds ook tal van vernieuwingen mogen meemaken. Of het nu een repetitie is of een uitvoering dan wel andere activiteiten, ik ben blij dat ik er onderdeel van uit mag maken."
Is Leo Nijkamp in verenigingsjaren het oudste lid, de altijd nog zanglustige Heinz Firing is dat in leeftijd met zijn inmiddels 84 levensjaren.