Harcourt Klinefelter. Foto: Wilbert Bijzitter
Harcourt Klinefelter. Foto: Wilbert Bijzitter Foto:

Tegenlicht Meet Up: Woede als wapen

BREDEVOORT - Op 4 april is het 50 jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord. Op vrijdag 6 april wordt in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort onderzocht of de huidige woede in de samenleving kan worden ingezet als een geweldloos wapen voor rechtvaardigheid en tegen racisme. Een voormalig medewerker van King, Harcourt Klinefelter, komt speciaal voor deze discussieavond naar de Koppelkerk te Bredevoort. De omgang met vernedering en woede is bij uitstek een thema dat in de geschiedenis van de Achterhoek een rol speelt. De historici Theo en Leo Salemink gaan in op de wijze waarop de Achterhoeker met gezag omgaat..

De Indiase schrijver Pankaj Mishra, geboren en getogen in India, maar sinds 2006 woonachtig in Londen, publiceerde dit jaar het boek 'Tijd van woede: een geschiedenis van het heden'. Hierin probeert hij te duiden waar de door hem zo genoemde 'golf van paranoïde haat' vandaan komt. Tegen wie die woede gericht is, en waar deze de laatste decennia toe heeft geleid. Dit is het onderwerp van de Tegenlicht-documentaire 'Woede als wapen'.
In 1965 neemt de Amerikaan Harcourt Klinefelter (1938) deel aan de protestmarsen voor gelijke burgerrechten in het zuiden van de VS. Onderweg maakt hij interviews en geeft hij nieuws door aan radiostations. Ook wordt hij gevraagd om de staf van Martin Luther King te versterken. In 1972 volgt Harcourt zijn vrouw Annelies naar Nederland. Eenmaal vertrouwd met het Nederlands wordt hij docent aan de Volkshogeschool van Havelte en organiseert verzoeningsbijeenkomsten tussen de Molukse treinkapers en hun gijzelaars en families. In 1989 volgt een beroep van de doopsgezinde gemeente in Zeist. Daarna helpt hij asielcentra met trainingen in de omgang met agressie.
Theo Salemink (1946) en Leo Salemink (1953) zijn broers en groeiden op in de Achterhoek, in een boerengezin van acht kinderen. Ze studeerden beiden in Nijmegen en hielden zich intensief bezig met 'de historie' in de breedste zin van het woord. Het boek Ondankbare Grond (2014) beschrijft aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis het leven van 'de kleine boer' door de eeuwen heen. Alles komt hierin voorbij: horigheid, betalen van tienden, scholteboeren, Franse overheersing, invloed van de kerk leidend tot een cultuur van duiken en lijdelijk verzet.
Deze Meet Up belooft zeer bijzonder te worden voor mensen die op zoek zijn naar de duiding van gebeurtenissen van deze tijd. Klinefelter zal als bevlogen wereldverbeteraar proberen te inspireren met een 'andere weg'. En de gebroeders Salemink gaan na of de woede – als reactie op ongelijkheid en feodaliteit – in de aard van de Achterhoeker tot uiting komt in een houding van lijdelijk verzet en 'jao, jao-cultuur'.
Deze Tegenlicht Meet Up is in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 6 april. Om 19.00 uur start de vertoning van de Tegenlicht-documentaire, om 20.00 uur start de Meet Up. Er is een select aantal plaatsen voor deze avond; reserveren is daarom verstandig; dat kan via www.koppelkerk.nl / 0543-216 005.