Petra Ribbers, Wanda van Dijk en Joske Elsinghorst. Foto: Rob Weeber
Petra Ribbers, Wanda van Dijk en Joske Elsinghorst. Foto: Rob Weeber Foto:

Stichting Ezels & Co geeft
'eigenzinnig' boekje uit

Boekje met flinke Groenlose inbreng

NEEDE - Met de visie van 'Je mag zijn wie je bent', begeleidt de Stichting Ezels & Co in Neede al bijna drie jaar kinderen, jongeren, ouders en volwassenen.

Kinderen hebben veelal een uitdaging op het gebied van hun sociaal emotionele ontwikkeling. Bij ouders en volwassenen daarentegen draait het meer om 'eigen(wijs)heidsontwikkeling', zij moeten weer in hun kracht gezet worden. Oprichtster Petra Ribbers-ten Hoopen, tot dan toe werkzaam in de ambulante gezinsbegeleiding, volgde in 2015 haar hart en gaf toe aan haar eigenzinnige kijk op gezinshulp. Zij richtte de maatschappelijke organisatie Ezels & Co op en zette de dieren in bij het begeleidingstraject. De wijze van hulpverlening volgens haar is uniek. Het gaat uit van een holistisch mensbeeld en werkt vanuit de gelijkwaardigheid van en het respect voor mens en dier.

Een toevallige ontmoeting met Joske Elsinghorst-van Huet uit Groenlo leidde tot een bijzonder plan, een boekje met gedichtjes en illustraties ter ondersteuning van en aanvulling op het werk binnen de Stichting Ezels & Co. Joske heeft tijdens haar loopbaan aan het Graafschap College vooral gewerkt met en voor leerlingen die het vanwege persoonlijke omstandigheden minder naar hun zin hebben in het reguliere onderwijs. Ook haar missie omvat de stelling dat iedereen zichzelf kan zijn en dat er voor iedereen een plek is. Zij tekent voor de gedichtjes die in het 'eigenzinnige' boekje komen. Eerder al schreef zij het gedichtenbundeltje 'Kabouters & Vuurvliegjes', een klein boekje over een kabouterroute door Groenlo. De illustraties worden verzorgd door Wanda van Dijk uit Neede, docent beeldende vorming en professioneel illustrator van onder andere boeken en websites. Noël Versteegen-Ebbers ten slotte verzorgt de vormgeving.

Het nog te verschijnen 'eigenzinnige' boekje, dat nog geen titel heeft, is letterlijk als spiegel bedoeld. Het is een aanvulling, een verdieping op het begeleidingstraject waarin ouders en begeleiders met kinderen op een verfrissende, humoristische manier kunnen (na)praten over alledaagse emoties en het effect ervan. Het wordt gedicht vanuit de opvatting dat alle dagelijkse emoties positieve eigenschappen zijn waarvan we iets kunnen leren. Zo komt er een rijmpje over boos worden, introversie, verlegenheid, niet in de groep passen et cetera. Ieder versje wordt vergezeld van een unieke illustratie, met natuurlijk een ezeltje. Ezels zijn namelijk dieren die het gedrag van mensen spiegelen. Hun lichaamstaal is een reactie op ons optreden en zegt dus iets over onszelf, ons gedrag en het effect ervan op anderen.
Het streven is in het najaar dit boekje uit te brengen.


www.ezelsenco.nl


Mensen gebruiken de hele dag woorden
kletsen over zaken groot en klein,
Maken grapjes, zingen of zeggen iets liefs,
Woorden zijn soms heel erg fijn!
Ezels hebben geen woorden,
Zij kijken en luisteren, ruiken en voelen
Bij hun soortgenoten en bij mensen
weten ze daardoor ook heel goed wat ze bedoelen