Een Koninklijke onderscheiding voor Hans Bongers, hier met echtgenote. Foto: Kyra Broshuis
Een Koninklijke onderscheiding voor Hans Bongers, hier met echtgenote. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Lintje voor Hans Bongers en Theo Donderwinkel

Vervolg van voorpagina

Alfred Wopereis
"Alfred Wopereis, de man uit Mariënvelde. De verkiezingsslogan van de VVD 'gewoon doen' is helemaal op jou van toepassing. In de raad kom je snel to the point en je beleeft duidelijk plezier aan het onderlinge debat. Je hebt je altijd maximaal ingezet en ik zou je graag de gemeentelijke onderscheiding willen geven maar die heb je eerder al gekregen. Dank voor je inzet en je betrokkenheid!" zo zegt Bronsvoort.

Carolien Sonderen
"Dan gaan we naar Carolien Sonderen van OOG. Dit was je eerste periode en dat is eigenlijk nooit merkbaar geweest. Je stond er als een ervaren en volleerd raadslid. Je doet nu bewust een stapje terug. Ik wil je heel hartelijk danken voor je inzet en betrokkenheid en je ontvangt de gemeentelijke onderscheiding."

Toon Hulshof
Die onderscheiding is er ook voor Toon Hulshof (CDA) uit Lievelde. "Bij jou is het al snel duidelijk uit welke kern je komt en politiek is je met de paplepel ingegoten. Je deed het relaxed en vrolijk; met een knipoog, humor en speelsheid. Je kon ook korte metten maken met verkeerde aannames of berekeningen."

Yvonne Winkel
De derde gemeentelijke onderscheiding is voor Yvonne Winkel uit Groenlo die twee volle periodes als raadslid voor het CDA heeft gefunctioneerd. "Je kent veel mensen, bent makkelijk aanspreekbaar en hebt een groot netwerk. Dat heeft je veel inspiratie opgeleverd voor je lidmaatschap. De volksvertegenwoordigende rol is je op het lijf geschreven. Goede onderlinge verhoudingen in de raad zijn voor jou erg belangrijk. Je mag/moet het oneens zijn, maar het ergerde je als het soms te hard ging. Voor jou was de raad meer dan een zakelijke vergadering."

Peter Baks
Dan is het de beurt aan Peter Baks uit Lichtenvoorde om de gemeentelijke onderscheiding te ontvangen. "Twee volle periodes voor de PvdA. Je bent een goed debater, altijd goed voorbereid en kennis van zaken. Je hebt passie voor het vak van raadslid en mensen luisteren naar je. Dat is een verdienste. Tot afgelopen vrijdagochtend ging je er nog gewoon vanuit dat je opnieuw vier jaar de gemeentepolitiek zou dienen, maar de hertelling van de stemmen leverde een bizarre ontknoping op. Het is een schrale troost dat je in elk geval terugkomt als commissielid. Dank je wel voor je inspanningen en inzet."

Jos Wolterink
Daarna is Jos Wolterink (Nieuwe Liberalen) aan de beurt om de gemeentelijke onderscheiding in ontvangst te nemen. "Jos, zeg je 'woonstudio, rioleringsfonds of rekenrente', dan weet iedereen van wie die woorden zijn. Je hebt helder taalgebruik, bent duidelijk en een je bent een groot voorstander van efficiënt vergaderen. Financiële specialisten zijn vaak schaars in een gemeenteraad; het is goed dat je jouw financiële kennis hebt kunnen inzetten. De verkiezingsuitslag gooide roet in het eten voor een nieuwe termijn."

Frits Schmidt
De zesde gemeentelijke onderscheiding is bestemd voor Frits Schmidt (OOG). "Vanaf het eerste begin was je fractievoorzitter van OOG. Mogen we jou de man van de wereld noemen? Vanuit die blik heb je vaak de onderwerpen benaderd. Waarmee niet is gezegd dat je voor een grotere schaal bent dan de lokale! Je hebt piketpalen geslagen als het gaat om het onderwerp integriteit. Je hebt bewust voor deze verkiezingen op een hele lage plek op de lijst gekozen maar je blijft ongetwijfeld op de achtergrond bij OOG betrokken."

Koninklijke onderscheidingen
Voor de twee andere vertrekkende raadsleden, Hans Bongers en Theo Donderwinkel, is er ook een Koninklijke onderscheiding! Bongers en zijn echtgenote worden naar voren geroepen en toegesproken door burgemeester Bronsvoort:

Hans Bongers
"Hans, jij hebt drie periodes in de raad volgemaakt, ruim zelfs. Je bent op 12 februari 2003 in de raad van de - toen nog - gemeente Groenlo gekomen voor de lokale partij Actiecentrum Groenlo. Na de fusie met Lichtenvoorde werden jullie samen met Gemeentebelangen de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG). Je hebt ruim 15 jaar ten dienste gestaan van de inwoners van deze mooie gemeente en je hebt er nu bewust voor gekozen om je niet meer herkiesbaar te stellen. Je bent een no-nonsense type en breed inzetbaar. Je leidde de commissievergaderingen strak en zakelijk, streng maar rechtvaardig en volledig politiek neutraal. Je deed je werk zonder jezelf belangrijk te maken. Je hebt al die jaren heel veel tijd in je raadswerk gestoken. Naast de uitreiking van de gemeentelijke onderscheiding is het voor mij een grote eer dat ik je uit naam van zijne majesteit de Koning mag decoreren tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau."

Theo Donderwinkel
Diezelfde onderscheidingen, de gemeentelijke én de Koninklijke, zijn er voor Theo Donderwinkel. "Je bent ruim drie raadsperiodes raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Ik wil niet zeggen dat de politiek je leven beheerst, maar het speelt er wel een ontzettend belangrijke rol in, naast je baan en je gezin. Je hebt altijd de drive om iets te willen betekenen voor de inwoners en de toekomst van Oost Gelre. In september vorig jaar trad je terug als fractievoorzitter; dat deed je bewust en goed getimed. Zo kennen we je ook: iemand die niets aan het toeval overlaat en graag de regie pakt. Nu zet je er een punt achter. Het tijdperk Theo is voorbij. Hartelijk dank voor je jarenlange inzet en van harte gefeliciteerd met je gemeentelijke én Koninklijke onderscheiding."

Donderdag 29 maart werden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd tijdens de speciale raadsvergadering. Zie het artikel op pagina 5.

Een Koninklijke onderscheiding voor Theo Donderwinkel, hier met echtgenote. Foto: Kyra Broshuis
Een Koninklijke onderscheiding voor Theo Donderwinkel, hier met echtgenote. foto: Kyra Broshuis
Afbeelding