Kriebels en prikkels

Ondanks een Oost Gelres kroegentochtje op de avond van Paaszaterdag ben ik op Eerste Paasdag weer behoorlijk levend opgestaan. Dat blijft toch een risico voor iemand die geen 33 is.

Het viel me op dat er op Eerste Paasdag steeds meer zaken open zijn. Jammer, dat was eerder toch vooral op Tweede Paasdag? Ik vond het juist wel mooi dat er af een toe een moment van rust was in het altijd maar doorgaande ritme van de eenentwintigste eeuw (deze zin heb ik met toestemming gepikt van iemand die hem niet meer nodig heeft).

Eerste Paasdag zou een dag van bezinning moeten zijn, zonder al te veel prikkels en prestatiedruk van bijvoorbeeld je wekelijkse 395 woorden.

Ik was met die 395 (ongeveer) woorden voor dit stukje trouwens wel een paar minuten voor de deadline klaar, doordat mijn digitale radiowekker een paar minuten voorliep. Dat kwam doordat Europese netbeheerders wat te veel stroom uit hadden gespuugd, als goedmakertje voor een paar weken geleden toen er juist te weinig stroom werd geleverd.

En het was niet eens een 1-aprilgrap (geaccepteerde spelling), die winkel- en horeca-openstellingen op opstandingsdag. Veel zaken waren echt open op Eerste Paasdag, ik werd er nog opstandiger van.

Van die grap had gekund omdat dit jaar de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox samenviel met de eerste dag van de vierde maand.

Ook de paus ging niet in op 1 april. Ik had nog even gehoopt op een keer orbi et urbi, oftewel het buitengebied en de grote kernen, maar nee. De katholieke kerk is niet zo van dingen omgooien.

Maar laat ik niet mopperen, ik heb verder wel een goeie week gehad. En ik droom erover dat het komende tijd nog beter wordt. Lentekriebels. I had a dream and survived it.

Het wordt de komende weken ook weer groener en groener; hoewel er ook een stuk groen is verdwenen, en wel in deze krant.

Volgens insiders heeft De Libero zo'n 600 columns geschreven. En let op mijn woorden: of je nu wel of geen fan was - zo hoort dat ook bij een prikkelende columnist - je weet pas wat je had als je het niet meer hebt.

Of het politiek ook groener wordt dit voorjaar? Het CDA neemt als grootste partij van Oost Gelre het voortouw in de coalitiebesprekingen. Het logo van de partij is in elk geval behoorlijk groen, maar wat betreft de christen-democratische politiek weet ik het nog niet zo zeker. Hoewel, Hoenderboom is een geruststellende naam, fauna en flora in 11 letters.

Wat zou De Libero ervan gevonden hebben?