Jos Oostendorp, Jan Luft en een blije Frank Raben, voorzitter van Muziekvereniging Groenlo. Foto: Henri Walterbos
Jos Oostendorp, Jan Luft en een blije Frank Raben, voorzitter van Muziekvereniging Groenlo. Foto: Henri Walterbos Foto:

1 aprilgrap Brouwersnös valt in de smaak

GROENLO - Van tevoren was het niet in te schatten hoe groot de toeloop zou worden, omdat de datum waarop het eerste biertje gepresenteerd zou worden op zijn minst achter de oren zou moeten doen krabben. De presentatie van het eerste Brouwersnösbiertje op Eerste Paasdag werd in Groenlo grootschalig aangekondigd. Het is 'wel' en 'niet' het eerste biertje dat geschonken wordt. 'Niet' omdat het eerste biertje er gewoonweg nog niet officieel is. 'Wel' omdat de twee biertjes die getapt worden deel uit gaan maken van het toekomstige Brouwersnös-assortiment. Deze Eerste Paasdag nog naamloos echter.

Door Henri Walterbos

De speciaalbiertjes vinden gretig aftrek want de belangstelling is met 500 mensen zeer groot. Jos Oostendorp spreekt van een heel speciaal moment als hij de belangstellenden kort toespreekt, op de plek waar over een paar weken de afvullijnen zullen staan. "Alles viel op een gegeven moment samen. De datum 1 april, Grolse wind, onze meesterbrouwer die Jan Luft (lucht, wind, HW) heet, een paar craft biertjes waar we al brouwsels van hebben uit de proefbrouwerij en mensen een sneak preview van de brouwerij laten zien. Met elkaar hebben we dit bedacht. De grap is dat we flesjes Grolse wind verkopen vanmiddag, met origineel Brouwersnös-etiket. Bij de aanschaf van een flesje Grolse wind krijgt iedereen een glaasje bier aangeboden en een toepasselijk paashapje, een paasei." In de praktijk is het echter zo dat de aanwezigen overduidelijk voor de twee nieuwe biertjes zijn gekomen en het flesje als leuk extraatje zien, in plaats van andersom. De biertjes vallen zeer in de smaak bij de aanwezigen, allen liefhebbers, waaronder ook 'kenners'. Het blonde biertje met 6 procent alcohol en de donkere 'dubbele' die uitgeschonken worden zijn de biertjes die als eerste gelanceerd zullen worden midden mei, als de brouwerij en het proeflokaal klaar zijn. Lovende reacties op beide bieren.
Daar de belangstelling groot is, zijn de gastheren snel door de eerste proefbrouwsels heen, maar uiteraard ligt er een 'noodplan', want dorst is een ramp in Groenlo. Het tweede deel van het gezellige samenzijn wordt Yellow Moon bier getapt, twee craft bieren van Jos Oostendorp, die de toets van de kenners wereldwijd al hebben doorstaan door te grossieren in internationale prijzen. "De biertjes worden nu nog in Ootmarsum gebrouwen maar die gaan we straks ook hier brouwen. De namen blijven zo want ze zijn al bekend, maar het etiket wordt wel aan hier aangepast", laat Oostendorp weten.
Ondertussen beleven de Grollenaren het grootste plezier met elkaar. "Rekken d'r maor op dat ze mi-j straks vake zeet hier", valt te horen. Joost Frank is er met zijn vader. Ze moeten zich halverwege excuseren. "Wi-j mot nog naor de kolde kante vandage. A'k hier nog langer blieve hoof ik daor vanmiddag neet meer an te kommen", lacht Joost. "Met Pinksteren hier weer toch?" zegt Frank sr bij vertrek.
Als de tap wordt afgesloten, de glazen gespoeld, kijkt Jos Oostendorp terug op een geslaagde middag. "We hebben een mooie middag beleefd. Ruim 500 mensen en 685 euro voor de Muziekvereniging. Dat is de opbrengst achter de bar. Alle onkosten zijn voor rekening van ons." In de opbrengst ook een megafles Grolse wind, geveild voor hetzelfde goede doel. "In alle kleine flesjes zit Grolse wind van buiten de gracht, maar in deze grote fles zit originele Grolse wind van binnen de gracht. Er zit een echtheidscertificaat bij en een video waarop te zien is dat er echte Grolse wind van binnen de gracht in zit. En er komt er maar één van." Het is Richard Oostendorp, broer van Jos, die de fles voor 50 euro op de kop tikt.

Grote drukte bij 't Brouwersnös. Foto: Henri Walterbos