Veel belangstelling voor het Dorpsplan Lievelde. Foto: Sylvia Klein Avink
Veel belangstelling voor het Dorpsplan Lievelde. Foto: Sylvia Klein Avink Foto:

Lievelde kijkt vooruit: Dorpsplan 2018 - 2025 in kaart gebracht

LIEVELDE - Tijdens de jaarvergadering van Lievelds Belang in het Bernard Vos Clubhuus op 26 maart is het Dorpsplan Lievelde gepresenteerd. Sinds september 2017 is een werkgroep van twaalf betrokken inwoners bezig geweest met de behoeftes, wensen, kansen en toekomstplannen voor Lievelde van 2018 t/m 2025. Negen verschillende thema's zijn hierbij uitgebreid aan bod gekomen. Dit zijn: onderwijs, wonen, toerisme en recreatie, landschap en dorpsinrichting, zorg en welzijn, sport en verenigingsleven, voorzieningen, ondernemen en veiligheid en het voormalig Vion-terrein.

Er zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd om de inwoners met de plannen mee te laten denken, waaronder een bewonersavond voor ouderen en een voor jongeren. Daarnaast is er in november een algemene bewonersavond gehouden waarop alle inwoners konden meedenken over de toekomst van Lievelde. Bij dit proces kreeg de werkgroep ondersteuning van de Leefbaarheidsalliantie van Provincie Gelderland. Deze alliantie ondersteunt projecten die bijdragen aan de leefbaarheid. In dit geval met procesondersteuning en het schrijven van teksten voor het dorpsplan.

Om de thema's concreet te maken zijn deze in het dorpsplan ondergebracht in verschillende karakteristieke 'hotspots' in Lievelde. Elk karakteristiek van Lievelde is terug te vinden op de kaart en staat aan de achterkant van de kaart beschreven. Er zijn verschillende ideeën genoemd voor de toekomst, die kunnen bijdragen aan een leefbaar Lievelde. Bij elk karakteristiek staan deze kansen genoemd. Daarnaast is er een uitvoeringsagenda opgezet, hierin staan de kansen die als eerste opgepakt worden.

Het unieke aan dit dorpsplan is dat het een kort, bondig en vooral dynamisch document is geworden, dat op twee manieren is uitgebracht. Als een kaart van Lievelde, uit te vouwen op A1 formaat, met op de voorkant de plattegrond van Lievelde waarin de karakteristieken weergegeven zijn. Op de achterkant staan van alle karakteristieken hun kracht, behoeften, wensen en kansen voor de toekomst. Ook is er een website gebouwd. Op deze site kan men in de plattegrond van Lievelde op een karakteristieke 'hotspot' klikken, waarna deze verder uitgelicht wordt. Ook vindt men op de site een uitvoeringsagenda, met daarop de planning voor het uitvoeren van de kansen. Lievelds Belang zorgt ervoor dat deze website continue up tot date blijft zodat Lievelde beschikt over een dynamisch dorpsplan dat direct aangepast kan worden aan de ontwikkelingen en uitdagingen waar het als dorp in de toekomst mee te maken krijgt.


www.dorpsplanlievelde.nl