Permanente expositie Grolse Wanten in Stadsboerderij Grolle

GROENLO - Sinds september 2017 prijkt het Grolse Wanten breien op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Hieraan ging een lange procedure vooraf. Zo moest er een compleet zorgplan om de aangedragen traditie te borgen worden gemaakt. In dit zorgplan staat dat er een permanente expositie moet komen over alles wat met de Grolse wanten te maken heeft en dat er over het Grolse wanten breien een film gemaakt moet worden. Hier is veel geld voor nodig.

Acties
Inmiddels heeft de Sociƫteit Grolse Wanten hiervoor een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente Oost Gelre voor het project Stad Groenlo. Ook doet men binnenkort mee met de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek en is er een bijdrage gevraagd aan het Prins Bernard Cultuurfonds. Ook gaat de Groenlose industrie aangeschreven worden voor de actie 'Voor wat hoort wat'. Voor elke bijdrage vanaf een bepaald bedrag ontvangt de sponsor een paar Grolse wanten.

Stadsboerderij Grolle
Inmiddels is er een erg geschikte plek gevonden voor de permanente expositie, namelijk de Stadsboerderij Grolle aan de Notenboomstraat. De expositie zal op de eerste verdieping gesitueerd worden. Binnenkort zal de kunstschilder en oud-Grollenaar Ger-Jan Voerman een bijzonder 'Grolse wanten stilleven' gaan maken. De Senioren Handwerkclub zal bij beide projecten zeer nauw worden betrokken. Maar eerst moet de financiƫle basis in orde zijn. Vandaar de actie 'Voor wat hoort wat'. Bijzonder aan de permanente expositie is dat er een soort digitale beeldbank komt met alle producten die er op dit moment zijn van Grolse wanten en alles wat met het Grolse wanten-motief te maken heeft. Het is de bedoeling dat dit allemaal gecatalogiseerd en gefotografeerd wordt. Ook zullen er diverse paspoppen komen te staan met complete Grolse wanten-outfit.

Week van de Grolse want
Jaarlijks zal de zogenaamde 'Week van de Grolse want' worden gehouden in de Stadsboerderij Grolle. Dit zal dan in principe het startsein zijn voor de winterperiode. Er zullen diverse workshops worden gehouden en alles zal dan in Grolse wanten-stijl aangekleed worden. Ook willen de mensen achter de Grolse wanten kijken of er inpakpapier, vlaggenlijnen en andere zaken met het bekende motief gerealiseerd kunnen worden. In het najaar van 2018 hopen zal de eerste 'Week van de Grolse want' gehouden gaan worden.


www.grolsewanten.nl