Moeder Nina maakt indruk op groep 7

'Iedere keer als we een regenboog zien zeggen we: 'Kijk, een groet of een knipoog van Nina' '

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het begon met twee meisjes uit groep 7 van basisschool St. Willibrordus in Groenlo die uit zichzelf besloten hun woensdagmiddag in te vullen met het uitvoeren van klusjes voor anderen. Thuisgekomen vertelden ze hun ouders trots dat ze geld op hadden gehaald die middag. De ouders vonden het echter niet zo'n goed idee dat ze zomaar langs de deuren waren gegaan. Ze stapten er mee naar de juf van de meisjes, Juf Hedwig, Hedwig Meijer. " 's Middags kwamen ze bij mij in de klas om te vragen of ik nog een goed doel kende waar het geld heen kon. Ik kende wel een goed doel, Stichting Nina, vernoemd naar mijn nichtje Nina, de dochter van mijn zus Ingrid Olthof die in 2011 op 11 jarige leeftijd overleed aan een hersenstamtumor. Ik had er in de klas al weleens over verteld. Nina had dezelfde ziekte als Tijn die in heel Nederland zo'n indruk maakte door zijn nagellakactie voor 3FM Serious Request. De volgende dag hebben we het in de klas besproken omdat er misschien nog wel meer kinderen zouden zijn die geld op zouden willen ophalen voor Stichting Nina."

'Bankvoordeklas-challenge'
Nadat een mevrouw van de Rabobank in de klas was geweest om over de nationale 'bankvoordeklas-challenge' te vertellen werden de negentien kinderen in de klas steeds fanatieker om zoveel mogelijk geld op te halen. "De bedoeling was dat de klas na haar gastles samen zou sparen voor een spaardoel, met een wedstrijdelement. Klassen uit heel Nederland konden meedoen en het tegen elkaar opnemen. De winnaar kan hier een vlogcamera voor de klas mee winnen, maar daar zijn ze helemaal niet mee bezig. Er waren al een aantal kinderen begonnen met het inzamelen van geld voor Stichting Nina voordat wij de gastles over de spaarchallenge hadden gehad. Het was dus niet moeilijk om een goed doel te kiezen", lacht Hedwig. "Op dit moment staat onze klas bovenaan met haar inzamelingsactie voor Stichting Nina", vertelt juf trots. "Flyers werden uitgedeeld, Stichting Nina-armbandjes en -sleutelhangers werden verkocht, aan de deur werd geld ingezameld, klusjes werden uitgevoerd, lege flessen werden opgehaald. Daarnaast gingen kinderen op de weekmarkt in Groenlo en Lichtenvoorde staan om zoveel mogelijk mensen te vertellen over hun actie voor Stichting Nina. Er waren mensen die hadden er nog nooit van gehoord, dan hoor je een leerling tegen oudere mensen zeggen 'dan zal ik u het eens uitleggen'. Dat is zo mooi."

Mooie bijverschijnselen
Het werd een bijzonder project met mooie bijverschijnselen. "Zelfs de kinderen die normaal gesproken niet zo goed met elkaar kunnen opschieten zijn enthousiast met elkaar aan de slag gegaan en lijken nu op de één of andere manier met elkaar verbonden. En dat was nou net de kracht van Nina zelf. Proberen om zoveel mogelijk mensen met elkaar in verbinding te brengen, jong en oud. Hoe mooi is dat wel niet!" Het streefdoel van de actie was 250 euro. "Dit bedrag was in no-time binnen. De kinderen zijn allemaal superenthousiast en fanatiek voor dit mooie doel. Kinderen horen deze ziekte niet te krijgen en daarom is er meer onderzoek en geld nodig." Lees verder op pagina 3