De cliënten van De Lichtenvoorde zijn klaar voor het terrasseizoen. Foto: Kyra Broshuis
De cliënten van De Lichtenvoorde zijn klaar voor het terrasseizoen. Foto: Kyra Broshuis Foto:

'Ff zitten' als bord buiten staat

GROENLO - Bij het Activiteitencentrum van De Lichtenvoorde aan de Parallelweg 19 in Groenlo is op mooie dagen het terras geopend voor gasten. Er is de mogelijkheid om even lekker te zitten en te genieten van een kopje koffie of thee, geserveerd door de cliënten van De Lichtenvoorde. Bij het Activiteitencentrum Groenlo zijn dagelijks mensen met een beperking bezig met allerlei activiteiten, ieder op zijn eigen manier. Vanaf maandag 23 april bedienen zij de bezoekers van het terras. Speciaal daarvoor krijgen zij les in 'hoe ben ik een goede gastvrouw of -heer'.

Door Kyra Broshuis

Meer interactie
Esther Blanken van De Lichtenvoorde vertelt: "We willen graag onze cliënten zoveel mogelijk mee laten doen in de samenleving. Het is helaas nog steeds lastig en daarom proberen we de samenleving naar ons toe te halen. We hopen op die manier op meer interactie tussen onze cliënten en de andere mensen in de maatschappij. Het terras is een mooie en laagdrempelige manier om dat contact te faciliteren." Het terras, prachtig gelegen aan de aanlooproute van Marveld naar het centrum van Groenlo én naast het busstation, ziet er prachtig en vooral uitnodigend uit. "We zijn nu nog bezig de puntjes op de i te zetten. We hebben dit terras kunnen realiseren met hulp van het Coöperatiefonds Rabobank. Dit terras is echt een project van onze cliënten. Samen met mijn collega's Emmy Wind en Erna Neerlaar hebben zij het terras prachtig aangepakt en aangekleed."

Ben je op de fiets?
De cliënten zelf kijken uit naar de eerste gasten, zo vertelt Gerry Hoitink uit Beltrum, één van de vaste cliënten bij het centrum. "Welkom! Hoe ben je hier gekomen? Is die auto van jou of ben je op de fiets?" Hij vertelt honderduit over het terras en de andere activiteiten. "De mensen vinden het spannend, maar kijken er echt naar uit. Ze willen graag contact en spreken spontaan mensen aan die langslopen. Dat is ontzettend leuk", vervolgt Blanken. "Langzaam maar zeker zien we dat deze mensen onderdeel worden van de maatschappij. Zo zijn we laatst bij de Nedap geweest voor een excursie, dat vonden ze geweldig. We pakken hier weleens kleine hoeveelheden producten in voor Nedap en de mensen wilden graag zien waar dat allemaal vandaag komt. Zo gaan we stapje voor stapje verder de maatschappij in."

Alleen koffie en thee
Het terras is een bijzonder terras en zeker geen horecagelegenheid. Het terras is geopend wanneer het bord buiten staat. De werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Er wordt alleen koffie en thee geserveerd. "Het is een klein project maar het brengt hopelijk wat meer reuring hier. Iedereen is van harte welkom." Dat vindt Hoitink ook. "Kom je snel weer terug?"