Extra regels voor gelegenheidscampings Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De gemeente Oost Gelre heeft aanvullende regels opgesteld voor de zogenaamde gelegenheidscampings waar bezoekers van de Zwarte Cross verblijven. Op het terrein van het festival zelf is ruimte voor 30.000 mensen om te overnachten. maar het aantal kampeerders bij de boer neemt sterk toe.

Door Kyra Broshuis

Verantwoordelijk voor de
veiligheid

"We hebben twee jaar terug de zaak bekeken en beslist dat we het kamperen op andere plekken goed moeten reguleren", zegt burgemeester Bronsvoort. "We zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van al die mensen. Het is een prachtig feest maar het moet wel veilig én hygiënisch zijn." Ambtenaren van de gemeente hebben alle kampeerterreinen bezocht en precies in kaart gebracht waar de overnachtingen plaatsvinden. "De helft van de bij ons bekende campings zit in de categorie tot maximaal 50 overnachtingen per nacht. Zo'n tien campings hebben meer dan 150 overnachtingen per nacht, waarvan de grootste maximaal tussen de 400 en 500 overnachtingen per nacht hebben. Vorig jaar zijn er al afspraken gemaakt met de mensen die gasten ontvangen tijdens de cross. We hebben zaken als toiletten, geluid, barbecues, toezicht en contactpersonen goed vastgesteld. Dat is prima verlopen maar we willen het officieel reguleren, daarom is er nu beleid voor een tijdelijke omgevingsvergunning opgesteld. Daar zitten voorwaarden aan verbonden voor onder andere veiligheid en hygiëne."

Maximum is bereikt
De gemeente is met zo'n 40 campingeigenaren in gesprek. Zij kunnen een vergunning aanvragen voor hun camping. Met het totaal aantal overnachtingen 'op de boer' zit de gemeente aan het maximum. "Er kunnen geen plaatsen meer bij komen. Het maximum is bereikt, ook al in verband met de verkeersdrukte. Als gemeente hebben we straks ook toezichthouders rondlopen op en rondom de Zwarte Cross. We werken daarin actief samen met de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) en de boa's. De campingeigenaar is de eerste verantwoordelijke."

Niet overnachten in een
vrachtwagen

In het besluit staat ook vermeld wat precies als een toegestaan nachtverblijf wordt gezien. "Bezoekers komen met de meest uiteenlopende kampeermiddelen aanrijden. Overnachten mag in elk geval niet in een feesttent, een vrachtwagen, een oplegger, een bedrijfsbus, een personenauto, een (zee)container of een bouwkeet." De huidige regelgeving is ingesteld voor vijf jaar. Het besluit van het college houdt ook in dat de reguliere campings die vorig jaar hebben uitgebreid tijdens de Zwarte Cross, dit jaar op eenzelfde manier als de gelegenheidscampings een vergunning kunnen aanvragen voor de tijdelijke uitbreiding.