Café Doodgewoon:
over pijn en ziek zijn

LIEVELDE - Op maandag 7 mei vindt Café Doodgewoon plaats, met als thema: Over pijn en ziek zijn. Het Café Doodgewoon is in kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde; inloop vanaf 19.30 uur, het programma begint om 19.45 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek in Oost Achterhoek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Het netwerk palliatieve zorg Oost Achterhoek heeft het initiatief genomen om deze avonden te organiseren. Er zijn altijd meerdere ervaren vrijwilligers en hulpverleners aanwezig: geestelijk verzorgers, medewerkers van hospice de Lelie en VIT- hulp bij mantelzorg.

Pijn is een veel voorkomende klacht in de palliatieve fase, die vraagt om een zorgvuldige benadering. We horen vaak de uitspraak: 'Het is tegenwoordig niet meer nodig om pijn te hebben'. De ervaring leert dat dit lang niet altijd haalbaar is vanwege de vele aspecten die meespelen bij pijn en pijnbeleving in de palliatieve fase. Het lijden aan pijn wordt door veel factoren beïnvloed en vraagt daarom een brede aanpak. Welke soorten pijn zijn er en wat is er, met of zonder medicatie, tegen te doen. Voor iedere bezoeker ligt het themaboekje 'Wat kun je doen als je pijn hebt?' klaar. Er is volop gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.
Gastspreker is Anita Sieljes, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg Sensire. Sponsor is Henk van Ommenfonds en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Lichtenvoorde.


www.netwerkpalliatievezorg.nl