Remco ten Dam. Foto: Theo Huijskes
Remco ten Dam. Foto: Theo Huijskes Foto:

Afsluiting van succesvol
carnavalsseizoen

Knunnekes hopen op de komst van een nieuwe wagenbouwhal

Door Theo Huijskes

GROENLO - Carnavalsvereniging De Knunnekes is in gesprek met de gemeente Oost Gelre over het realiseren van een nieuwe wagenbouwhal. Deze mededeling deed president Maarten Kooiker afgelopen vrijdagavond tijdens de voorjaars-alv. Een ledenvergadering waarbij werd teruggeblikt op het afgelopen carnavalsseizoen en tegelijkertijd al weer een voorschot werd genomen op de campagne 2018-2019.

Zoals bekend stond de voorbije campagne in de Grolse carnavalsveste helemaal in het teken van het 5 x 11 oftewel 55-jarig bestaan van CV De Knunnekes. In dat verband werd er door het bestuur nog eens gerefereerd aan diverse op touw gezette, succesvol verlopen jubileumactiviteiten en -festiviteiten.

Wagenbouwhal
Met het oog op de naaste toekomst kreeg de mogelijke realisatie van een nieuwe hal voor wagenbouwers extra aandacht. President Kooiker stipte daarbij aan dat vanwege het ontbreken van bouwruimte het aantal deelnemende wagens aan de carnavalsoptocht in de afgelopen jaren sterk is gedaald. "Ondanks dat het aantal kleurrijke loopgroepen daarentegen een forse stijging heeft ondergaan, is dit een zaak die de komende maanden bovenaan onze agenda staat. Dit niet alleen omdat meerdere groepen hebben aangegeven geen bouwruimte te hebben, maar ook omdat diverse bestaande bouwruimtes voor groepen ontoereikend zijn qua voorzieningen en comfort. Een en ander met name in de koude winterse weken." Kooiker maakte in het verlengde daarvan melding van het gegeven dat in januari van dit jaar het bestuur van De Knunnekes samen met een afvaardiging van de gemeente Oost Gelre op bezoek is geweest in Losser om te aanschouwen hoe daar twintig jaar geleden een mooie hal is neergezet en wat dit heeft gedaan met de carnavals- en sociale beleving in deze Twentse carnavalsplaats. "In onze ogen kan dit bezoekje een zinvolle opstap zijn om een dergelijk plan ook in Groenlo te kunnen bespreken en uit te werken. Momenteel zijn wij daarom, samen met de organisatie van de Slag om Grolle, druk in gesprek met de gemeente. En ik kan niet anders zeggen dat het er na enkele gesprekken reeds goed uitziet. De gemeente heeft in ieder geval toegezegd om actief mee te willen werken. Daarbij zijn meerdere opties aan de orde gesteld. Zodra het een en ander een concreet karakter heeft, zullen wij daarmee opnieuw naar buiten treden."

Carnavalsmuseum
Naast een nieuwe wagenbouwhal hoopt CV De Knunnekes tevens op korte termijn een carnavalsmuseum te openen, dat zal worden ondergebracht in uitgaanscentrum en tevens carnavalshoes City Lido. Fase 1 is inmiddels afgerond. De voortzetting, voornamelijk bestaande uit het inrichten van de vitrinekasten met de vele archief- en carnavalsspullen, vindt deze zomer plaats. Bovendien zal er getracht worden om invulling te geven aan de binnen de club levende wensen om wat met multimedia te doen. Het archief is klaar voor gebruik, maar dat neemt niet weg dat Knunnekesleden of andere carnavalsgekken het in de loop der jaren verzamelde carnavals- en Knunnekes-materiaal nog altijd beschikbaar kunnen stellen voor museum- dan wel expositiedoeleinden.

Nieuwe leden
Dat CV De Knunnekes nog steeds groeiende is, blijkt ook uit de voordracht van een aantal nieuwe leden, te weten Jop Dieker en Peter Bragt voor de jeugdcommissie, Edo van Rey en Maikel Meekes voor de optochtcommissie en Gerry Meulenbeek als nieuw lid van de Eregarde. Laatstgenoemde heeft 'elf' jaar zitting gehad in de Raad van 11 en heeft voor al zijn verdiensten tijdens de begin dit jaar gehouden carnavalsdriedaagse het Gouden Knunneke ontvangen. Meulenbeek wordt opgevolgd door Remco ten Dam, zodat het belangrijkste 'elftal' binnen de Groenlose carnavalsclub voor de nieuwe campagne 2018-2019 weer helemaal compleet is.