Vocales. Foto: Mandy Brockötter
Vocales. Foto: Mandy Brockötter

Jubileumconcert Vocales 50 jaar

'We willen met 'Happy' laten zien hoe happy we als koor zijn'

Door Henri Walterbos

GROENLO - In 1968 begonnen als het Groenlo's Jongerenkoor om kerkdiensten een frisse opleving te geven. Door de jaren heen bleef het koor zich ontwikkelen en werd ook de behoefte steeds groter een breder repertoire te brengen dan enkel kerkelijke liederen of vertaalde popliedjes met een toch ietwat kerkelijke karakter. Ineens stonden bestaande nummers, in zowel Engels, Nederlands als ook Grols dialect op het repertoire. Het koor kreeg er veel positieve respons op. Naast de uitvoeringen in eucharistie-, Kerst- en Paasvieringen, treedt Vocales graag buiten de vaste kaders en ook buiten de kerk, zoals ook tijdens evenementen in 2017, met deelname aan de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre en de Slag om Grolle. Met elkaar in een tentje in hartje Grolle bivakkeren en het evenement opfleuren met spontane gezangen, en daarnaast nog geld ophalen voor het goede doel. Dit kan enkel bij een bijzonder sterke onderlinge band. Hiervan is dan ook zeker sprake bij het ruim 50 leden tellende koor.

Muziek en beelden
In het kader van het 50-jarig bestaan geeft Vocales op 5 mei, Bevrijdingsdag, om 19.00 uur een jubileumconcert onder de titel 'Happy', in sociaal-cultureel centrum De Mattelier. "De liedjes die we zingen deze avond vormen een mengelmoes van alles wat we in de loop der jaren hebben gedaan. Heel verschillende muziekstijlen komen voorbij. Van klassiek tot pop en kerkelijke nummers. Erg leuk om naar te luisteren denken wij", aldus Noël Versteegen – Ebbers van het koor over het programma van het jubileumconcert. Niet alleen in liederen gaat het koor terug in de tijd, ook in foto's. "Op een beamer is voorafgaande aan het concert en in de pauze een doorlopende presentatie van beelden uit de historie van Vocales te zien, tot en met foto's uit de tijd van het Groenlo's Jongerenkoor. De historie is echter wel meer in beeldmateriaal te zien dan dat er over verteld wordt."
" 'Happy' wordt een heel gezellig en vrolijk concert", belooft Suzanne Pothof, bassist bij het koor. "We willen met 'Happy' laten zien hoe happy we als koor zijn en vijftig jaar bestaan", vult koorlid Peter Wekking aan. "We gaan ook een stuk of zes nieuwe nummers doen, waaronder 'Happy' van Pharrell Williams."

'Een mengelmoes van alles wat we hebben gedaan'

Gezellig en vrolijk
jubileumconcert

Zingen verbindt. Zingen is een prettige uitlaatklep voor de leden, in goede en in slechte tijden. Zowel individueel als ook gezamenlijk, zoals tijdens de ziekte en het overlijden van dirigent Tom Smits, bijna twee jaar geleden. Nog steeds neemt Tom een belangrijke plek in bij het koor. Onzichtbaar maar altijd aanwezig. Ook tijdens 'Happy' zal hij niet ontbreken. "In verhalen die we over het koor vertellen, en foto's, komt hij voorbij. We brengen ook het nummer 'Love the one you're with', het laatste nummer dat Tom arrangeerde voor het koor", verklapt Suzanne nog een nummer dat voor het eerst gezongen wordt tijdens een concert. "Er zit ook een mooi 'Kyrie' in, ook door Tom gearrangeerd, en 'I won't give up' van Jason Mraz. Zo'n beetje het laatste nummer wat we met Tom hebben gedaan", vertelt Noël. "We zingen ook enkele nummers uit de Slag om Grolle, omdat we daar als koor ook aan meedoen. Ook 'Heimwee noar Grolle' zit erin. Een typisch Grols carnavalsnummer, omdat we ook meedoen aan de carnavalsmis en dan ook Grolse carnavalsnummers zingen." Het koor ziet uit naar een gezellig en vrolijk jubileumconcert op Bevrijdingsdag. "Het zou leuk zijn dat mensen een beetje op tijd komen. Om 18.15 uur gaat de zaal al open. Dan wordt er al gezellige muziek gedraaid en is de presentatie te zien."

Nieuwe dirigente
"Onze dirigent Nardi Strijbos heeft de nummers geselecteerd op de teksten en de sfeer ervan", weet Noël. "Het jubileumconcert is meteen haar laatste concert als dirigente van Vocales. Ze geeft het dirigeerstokje over aan Yvonne Schwirtz uit Eibergen", laat Suzanne weten. Na afloop van het concert zorgt het koor voor een ware 'happy ending,' in de vorm van een heuse 'meet and greet' met bezoekers die hier interesse in hebben. Het concert wordt opgenomen door ZSOM Groenlo. De dvd zal voor geïnteresseerden te koop zijn. De entree van 'Happy' bedraagt 5 euro, inclusief garderobe en consumptie. Kaarten zijn te bestellen via www.demattelier.nl of aan de zaal.