De stamhouder van Brouwersnös is geboren en hij heet Willemken. Foto: PR
De stamhouder van Brouwersnös is geboren en hij heet Willemken. Foto: PR Foto:

Eerste biertje van Brouwersnös heet 'Willemken'

GROENLO - Vandaag, op Koningsdag, is de naam van het allereerste biertje van Brouwernös bekendgemaakt. Het bier, een viergranen blond bier, heeft de naam 'Willemken' gekregen.

Door Kyra Broshuis

Stamhouder
"Willemken is nu onze stamhouder en het is echt een koninklijk lekker biertje geworden", zegt Jos Oostendorp van Brouwersnös. De naam is bedacht door Henri Walterbos en afgeleid van Willem(ken) Anten, de allerlaatste stadsboer binnen de Grolse grachten. Walterbos is was één van de velen die vorig jaar, naar aanleiding van een oproep van Brouwersnös, namen ingestuurd heeft voor de te brouwen bieren. "Willem was een echte Grollenaar die bij iedereen bekend was. Met deze naam kunnen we hem mooi in ere houden. Hij was een trotse Grollenaar", legt Walterbos uit.

Blond viergranen bier
Willemken is zoals gezegd een blond viergranen biertje. Gemaakt met gerst, tarwe, rogge en spelt. "Het is een kruidig en licht fruitig bier met een smaak die doet denken aan een mengeling van gedroogde abrikozen en een vleugje banaan", aldus de brouwer. Op het etiket staat het verhaal van Willem(ken) Anten: 'Een markant mannetje in boerenkiel. Veelal sjoksend op klompen achter zijn houten kruiwagen. Een prettige en joviale verschijning. Altijd in een voor een praatje en heel wat drupjes gezelligheid. Hij zou vast apetrots zijn geweest op dit naar hem vernoemde biertje! Een bier gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten, die onlosmakelijk verbonden zijn met het (stads)boerenleven.'