Vrijwilliger Wim de Ridder, staand bij de stoomketel. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Wim de Ridder, staand bij de stoomketel. Foto: Theo Huijskes Foto:

Geen draaidagen in 2018 bij Stoomhoutzagerij Nahuis

Meer dan 100 jaar oude stoomketel komt niet door de keuring

Door Theo Huijskes

GROENLO - De landelijk bekende Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo heeft met gevoelige pech te kampen. De meer dan honderd jaar oude stoomketel heeft de tweejaarlijkse keuring niet doorstaan. Een en ander heeft tot gevolg dat de toeristische trekpleister in het Gelderse vestingstadje dit jaar niet in bedrijf komt. Dit alles heeft weer geleid tot de beslissing om een streep te halen door circa dertien geplande draaidagen. Dagen die reeds jaren achtereen van heinde en verre, en dat zowel nationaal als internationaal, honderden belangstellenden trekken. Een gigantische tegenvaller voor het bestuur van de Stoomhoutzagerij en in het bijzonder voor de vele, enthousiaste vrijwilligers van deze normaliter als werkend museum te boek staande populaire bezienswaardigheid.

In de ontvangstruimte annex kantine van de Stoomhoutzagerij zit beheerder/coördinator Wim de Ridder er terneergeslagen bij. Gadegeslagen door bestuurslid Ben Verheij is de teleurstelling van zijn gezicht af te lezen. "Dit is verschrikkelijk balen en dat niet alleen voor ons, maar voor geheel Groenlo. Als vestingstadje staan wij wijd en zijd bekend vanwege een aantal historische en daarom toeristische attracties. Denk daarbij onder andere aan de Stadsboerderij Grolle, het Stadsmuseum Groenlo en de Oude Calixtus. In dat rijtje horen wij reeds jaren achtereen met deze unieke Stoomhoutzagerij thuis. En dan is het even slikken dat wij dit jaar, dit vakantieseizoen de belangstellenden niet kunnen bieden waarvoor ze komen."

Keuring in januari
De Ridder vertelt dat het in januari jl weer zover was dat de tweejaarlijkse keuring moest worden uitgevoerd door Lloyd's Register. "Terwijl dat de ketel al meer dan 100 jaar dienst doet en ik in mijn achterliggende 30 jaar nog geen enkel probleem met een keuring heb meegemaakt, gaat het deze keer mis. Wanneer daarbij een 36-tal klinknagels worden onderzocht, doet men de ontdekking dat er sprake is van de aanwezigheid van asbest", aldus De Ridder, die als vrijwilliger tevens de verantwoordelijkheid heeft voor de technische kant van de Stoomhoutzagerij.

De Ridder: 'Weg draaiseizoen'

Vicevoorzitter Ben Verheij mengt zich in het gesprek en geeft aan dat het gaat om een minimale overschrijding van de maximaal toegestane hoeveelheid asbest. "Maar wel genoeg om te eisen dat er eerst een schoonverklaring moet komen alvorens er verder gewerkt kan worden. En aan alles wat daarbij om de hoek komt kijken, hangt een behoorlijk prijskaartje, dat in de duizenden euro's kan lopen." Verheij geeft aan dat men als stichtingsbestuur een bepaalde financiële reserve heeft opgebouwd, maar dat die eigenlijk is bestemd voor andere voornemens. "De enige mogelijkheid die ik op dit moment kan bedenken, is het hiervoor aanboren van grote landelijke fondsen."

Lange procedure
De Ridder en Verheij beseffen terdege dat er met deze schoonmaakoperatie een lange procedure gepaard gaat. "Op het eerste oog lijkt het allemaal simpel te regelen, maar daar gaan de nodige handelingen en dus met name externe activiteiten mee gemoeid. Eerst moet alle asbest en dat tot in de kleinste details verwijderd worden en daarna volgt er een herkeuring en is het afwachten of het dan allemaal voor elkaar is. Kortom, deze gehele operatie neemt maanden in beslag. Weg draaiseizoen", aldus De Ridder, die het met name spijtig vindt voor al die mensen die hun best doen om Groenlo als toeristisch oord op de kaart te zetten. Maar ondanks deze tegenvaller zal Stoomhoutzagerij dit zomerseizoen zeker niet onbezocht blijven. Want ook zonder een stoommachine in werking is er meer dan genoeg te zien om het door de jaren door alle betrokkenen geïntroduceerde motto in ere te houden: 'Stoomhoutzagerij Nahuis, een herkenning voor de ouderen, een belevenis voor de jongeren!'