Het grootste deel van de kinderrommelmarkt was ingericht in de Beltrumsestraat. Foto: Mark Ebbers
Het grootste deel van de kinderrommelmarkt was ingericht in de Beltrumsestraat. Foto: Mark Ebbers Foto:

Koningsdag in Groenlo: geen spektakel, wel knus

GROENLO - Groenlo heeft, net als Lichtenvoorde, niet van oudsher een geschiedenis van oranjeverenigingen, van aubades voor de vorst en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Toch wordt ook in Groenlo sinds een jaar of tien Koningsdag, tot en met 2013 Koninginnedag, gevierd. Niet zo grootschalig als in Lichtenvoorde, maar Erik Mentink doet het met zijn eenmanszaak Vestingstad Promotion dan ook alleen, terwijl in Lichtenvoorde het Comité Orange Lichtenvoorde voor Koningsdag de taken kan verdelen. Toch is Mentink (weer) erg tevreden over de Grolse Koningsdag editie 2018.

Door Mark Ebbers

De Vesting Vrijmarkt - die in ongeveer dezelfde vorm ook een aantal jaren de Amaliamarkt heette - is vooral een kinderrommelmarkt, met zo'n 55 plekken die nagenoeg allemaal bezet zijn met kinderen die voor schappelijke prijzen van hun overdaad aan spulletjes proberen af te komen. Het weer werkt dit jaar wél mee. "Vorig jaar moesten we uitwijken naar De Bron en het jaar daarvoor naar de Oude Calixtus", herinnert Mentink zich. Maar deze 27 april is het droog en flink zonnig. Weliswaar niet zo warm als de onwaarschijnlijke aprilzomer een week eerder, maar een graad of 15 jaagt ook niemand weg. Het is volgens de organisator dan ook relatief druk te noemen.

Hoewel de rommelmarkt eigenlijk bedoeld is voor jeugdige handelaren, zijn het nogal eens de vaders of moeders die de tent - liever gezegd: het kleed - bewaken, zodat de kinderen kunnen rondlopen, voetballen op de Markt of naar een van de andere activiteiten kunnen gaan. Zo is er naast de kinderrommelmarkt ook de gewone vrijdagse warenmarkt, is de Oude Calixtus geopend, waar het koninklijk bezoek aan Groningen live te zien is, kunnen kinderen geschminkt worden en is de goochelaar Wautier opnieuw present. Lonny Ballonnie maakt figuren van ballonnen. Dat laatste heeft voor Mentink een verdrietige bijsmaak. Niet vanwege Lonny, zij doet het prima, maar omdat hier eigenlijk traditioneel ballonnenclown Hans Oostendorp zou staan. "Ik had hem al geboekt, maar het zou er niet meer van komen", aldus Mentink. Oostendorp overleed tien dagen voor Koningsdag.

Verschillende bezoekers vinden het ontbreken van muziek in het centrum van Groenlo wel jammer. Dat vindt Mentink zelf ook: "Ik zou graag een podium op de Markt zien, met live-muziek. Maar de horeca wil er op Koningsdag niet aan." Er zijn ook mensen die het relatief rustige karakter juist wel fijn vinden. "Lawaai is er al genoeg", zegt een Marveld-toerist.

Groenlo lijkt met de Vesting Vrijmarkt op Koningsdag in elk geval een evenement te hebben dat een blijver is, zowel qua deelname als qua publieke opkomst. Mentink schat na afloop dat er in totaal zo'n 3500 bezoekers zijn geweest. Het is geen spektakel, geen Rosenmontag of Dweilorkestendag, maar wel knus en gemoedelijk. En ook zonder oranjevereniging zijn er genoeg plastic oranje kronen, oranje shirts en geschminkte Nederlandse vlaggetjes te zien.