Jos Oostendorp, Harry Smits, Milco Alblas, Henk Johannink, Jan Luft en Andries de Groen in de operationele brouwerij.
Jos Oostendorp, Harry Smits, Milco Alblas, Henk Johannink, Jan Luft en Andries de Groen in de operationele brouwerij. Foto:

Brouwersnös zet zwaar geschut in

GROENLO - "In de Groenlose Gids van oktober 2016 hebben we al gezegd dat we voor wat betreft de distributie van onze bieren graag een samenwerking met De Klok wensen. Dan is het mooi dat het anderhalf jaar later daadwerkelijk zover is." Aldus een trotse Jos Oostendorp van Brouwersnös aan tafel met Milco Alblas, algemeen directeur van De Klok Dranken BV en Harry Smits, manager horeca operations voor de officiële bekrachtiging van de samenwerking.

Door Henri Walterbos

"De Klok gaat de distributie verzorgen naar slijterijen, horeca en groothandels in heel Nederland, zodat het bier straks in geheel Nederland te koop moet kunnen zijn. De Klok gaat ons dus helpen om Brouwersnös, Bierstad Groenlo en de Achterhoek op de kaart te zetten. Met Grolsch en De Klok hadden we al een contract voor de levering van ons bier aan de horeca in de Achterhoek en Twente. Deze samenwerking gaat nog veel verder, en daar zijn we blij mee. Twee Grolse bedrijven, waar bovendien veel Grolsen werken. Begin juni gaan onze eerste flessen naar De Klok toe."
Ook Alblas is blij met de ook voor De Klok bijzondere samenwerking. "Ik vind het onwijs mooi dat een initiatief met ex-collega's deze vorm krijgt. Hun Grolsch-hart is net zo groot als dat van ons. Ze doen iets wat nieuw is, enorm bij Groenlo hoort, en dat vanuit een locatie die ook erg bekend is bij Grolsch. Onze roots liggen in Groenlo. Er is absoluut markt voor mooie speciaalbieren en brouwerijen met een mooi verhaal. De succesvollere craftbierbrouwerijen zijn de brouwerijen met een verhaal, naast het vakmanschap. Ook voor de marketing geldt, je moet wel een verhaal hebben naast je product. Als alle ingrediënten kloppen, kun je heel succesvol zijn. Ik denk dat die hier wel aanwezig zijn."

Standvastig
Met de samenwerking met de qua omzet grootste drankenhandel van Nederland met het breedste speciaalbier-assortiment van Nederland, allemaal in Groenlo, kan gesteld worden dat Brouwersnös 'zwaar geschut' inzet om geheel Nederland van haar 'verhaalbieren' te voorzien. En laat 'Zwaar Geschut' nu net de naam zijn van het tweede speciaalbier dat binnen een paar weken gelanceerd gaat worden. "Zwaar Geschut' is onze zwaarste jongen, met 10,5 % alcohol," vertelt Henk Johannink van Brouwersnös. "De naam en het verhaal komen uit eigen koker en vertellen het verhaal van de standvastige Grollenaar." Zo vertelt ook het etiket: 'Standvastig! Dat zijn de Grollenaren. Zo vaste as Grolle is niet voor niks ons handelsmerk! Vraag dat maar aan de Spaanse veldheren van toen. De onneembare vesting werd uiteindelijk in 1627 toch bevrijd van het Spaanse juk, mede dankzij zwaar geschut! Stel je voor; een bulderend kanon en een vluchtende vijand en Grollenaren die lachend, trots en drinkend achterblijven! Vanzelfsprekend verdient deze heldendaad een prachtig bier. 'Zwaar Geschut'. Een onnavolgbaar lekkere quadrupel! Zwaar en heftig, maar toch heerlijk doordrinkbaar. Een warm, bruin bier met een mooie touch van honing en caramel.'
Het bier wordt inmiddels gebrouwen, evenals 'Willemken' en twee bieren waarvan de namen nog niet worden prijsgegeven. Met dit kwartet speciaalbieren zal Brouwersnös van start gaan. Wanneer Rob Porskamp zijn deuren van het 'proeflokaal' officieel opent, wordt nog niet wereldkundig gemaakt, maar de datum nadert. "We willen eerst zeker weten of dit ook haalbaar is. Alles verloopt zeer voorspoedig, maar stel dat er toch nog iets tussenkomt, dan zitten we vast aan een datum."