Foto: Truus Stotteler
Foto: Truus Stotteler Foto:

Kinderen Timmerdorp starten met plan Tweespan

Negende editie, nieuwe locatie

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Van ver is het 'gebater en gehouw' al hoorbaar. Ook het plezier dat de kinderen beleven aan Timmerdorp Beltrum, naast voormalige basisschool de Tweespan. De negende editie van dit succesnummer alweer. "We hebben acht jaar op het ABCTA-terrein gezeten maar dat is volgebouwd. Daar hebben wij het goede voorbeeld gegeven met onze Timmerdorp-bouwactiviteiten", grijnst Richard Stortelder van de organiserende Stichting Jongerenwerk Beltrum. "Met dit terrein is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Een prachtige locatie. Hier geven we opnieuw het goede voorbeeld want de Tweespan wordt ook verbouwd."

Op het terrein vermaken ruim zestig kinderen zich aan de activiteit, liefst 85 procent van het totaal aantal kinderen in Beltrum in deze leeftijdsgroep. Het thema deze keer 'jongerenketen'. "Dat zit vaak in een verdomhoekje en dat is niet terecht," vindt Stortelder. "Het brengt ook heel veel goeds." Ook Timmerdorp brengt goeds, zo vertelt vrijwilliger Leon Wolterinck; "Je ziet leuke dingen, zoals twee groepen die naast elkaar bouwen en eerst niet zo goed met elkaar konden. En nu hebben ze ineens een brug van het ene huis naar het andere gebouwd en werken ze samen."

Geen 'kwakers'
Uit het door plaatselijke bouwbedrijven en Rouwmaat en Remondis gratis beschikbaar gestelde panlattenhout steken spijkers maar niemand die het deert. "Ach je hebt er altijd wel een paar die zich op de vingers slaan, een splinter in de vinger hebben of een keer in een spijker staan, maar we hebben EHBO", laat Richard weten. Inderdaad geen 'kwakers' onder de jonge timmerlieden van groep 'De vallende hamers', een mix van jongens maar vooral meisjes, waar Rob Klein Tuente ondersteunt en toeziet dat er veilig en verantwoord gewerkt wordt. Terwijl de kinderen om hem heen staan is Rob er maar druk mee. Met plezier. "Het is mijn vierde jaar. Mijn zoon is hier ook. Ik help graag mee. Als de dames knikken dan timmer ik, klaar." De meiden knikken lachend. Marie te Woerd, Quintie Lankveld, Eline Wolterinck, Yenna ter Woerd zijn blij met hun bouwwerk. Een schommel, die al volop in gebruik is, hebben ze al vast aan de buitenkant van het huis bevestigd. Een trampoline van fietsenbanden is de volgende opdracht voor Rob. Quintie heeft er zichtbaar plezier in. Ze weet wel waarom. "Thuis wil je soms een hut bouwen, maar mag dat niet altijd. Hier kan dat gewoon. Het is gewoon erg leuk."

Timmervrouw worden is echter geen optie, zo zijn de dames stellig, en alle vier tegelijk. "Dat gaat wel iets te ver," vindt Yenna. Dan vertelt Marie dat ze zich op de vinger heeft geslagen. "Als je jezelf op de vinger slaat is hij 120 dagen blauw. Daar kan geen verf tegen op", tipt Rob alle vier de dames. Dani Hoffman heeft het ook enorm naar zijn zin 'op de bouw'. Hij vertelt met de hamer trots in zijn handen dat er een televisie in het huisje aan de muur gemaakt is. Compleet met afstandbediening, een klein plankje met hierin een tig aantal spijkers, schots en scheef. Dani demonstreert het vervolgens. "Nu is Bassie en Adriaan erop. Als ik hier druk gaat het harder", zingt hij ineens met luide stem de intro van de serie, om vervolgens direct fluisterend verder te zingen. "Kijk, als ik hier druk gaat hij zachter." En jawel, het werkt.

Roofvogels
De aansluitende roofvogelshow maakt veel indruk op de kinderen. Van spannend tot soms hilarisch.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto: Truus Stotteler