Klaar voor actie ... Foto: Henri Walterbos
Klaar voor actie ... Foto: Henri Walterbos Foto:

Zwerfvuilactie kinderen BSO

'Waarom moeten wij dat opruimen?'

Door Henri Walterbos

GROENLO - De afvalzakken die ROVA uitdeelt zijn niet enkel te gebruiken als waar ze in eerste instantie voor bedoeld zijn, maar kunnen ook uitstekend dienst doen als parachute. Althans, volgens enkele kinderen van BSO Humanitas op het grasveld bij de Watermolenschool, die op instructies wachten om aansluitend met een groep van 30 kinderen een rondje door de buurt te lopen om zwerfvuil te verzamelen. Staand op een paddenstoel springen enkele jongens naar beneden met de zak omgekeerd boven hun hoofd. Ze hebben de grootste lol. Als Christian Reinders van de BSO heeft uitgelegd wat de bedoeling is van de actie, vraagt iemand: "Waarom moeten wij dat opruimen? Dat hebben wij toch niet gedaan." Christian antwoordt: Goeie vraag. Dat komt omdat mensen niet verantwoord omgaan met de natuur. We zijn er samen verantwoordelijk voor."

De zwerfvuilactie vindt plaats in het kader van duurzaamheid. "Afgelopen week hebben we een rondleiding gehad bij Kringloop Aktief en ook al een opschoonrondje gelopen en afvalbingo gespeeld met een groep. Binnen de kortste keren hadden we drie zakken vol. Onvoorstelbaar wat de kinderen allemaal vinden. Een paar dameslaarzen, een fietspomp, luiers, ballen, speentjes, en dan hebben we nog maar een klein stukje gelopen. We hebben naderhand de zak omgekeerd en konden ze met eigen ogen zien wat er allemaal aan afval in de natuur ligt. Daar waren ze best wel verbaasd over."
Vandaag wordt een rondje om de school heen gelopen. Voordat het startsein wordt gegeven is Saar al begonnen en zit ze op kop in de bosjes. Het werkt aanstekelijk. Iets verderop loopt een meisje duidelijk naar afval te zoeken; 'Afval, waar ben je nou?,' roept ze bijna zingend. Als haar een plek wordt gewezen gaat ze op de hurken zitten, want er liggen tal van prulletjes en plastic strookjes. De oogst is ook dinsdagmorgen weer groot. "We hebben een hele grote houten plaat gevonden, heel veel sigarettenpeuken, wat de kinderen erg vies vonden, snoeppapiertjes en zelf heb ik een fietsspatbord en een Grolsch pijpje gevonden. Dat uitgerekend ik die moet vinden," lacht Reinders.

'Afval, waar ben je nou?