De startlocatie in Lichtenvoorde is Den Diek (In Groenlo is het Den Elshof). Foto: PR
De startlocatie in Lichtenvoorde is Den Diek (In Groenlo is het Den Elshof). Foto: PR Foto:

460 kinderen uit Oost Gelre doen fietsexamen

OOST GELRE - Verkeersles is een vak dat je niet alleen leert in de klas maar dat vooral zijn waarde heeft bij de toepassing in de praktijk. Nadat zo'n 460 leerlingen van de basisscholen en het Voortgezet Speciaal Onderwijs in Lichtenvoorde, Groenlo en de kerkdorpen het theoretisch verkeersexamen gedaan hadden, werd het nu tijd voor de praktijk.

Op dinsdag 15 en donderdag 17 mei organiseert afdeling Oost Gelre van Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met gemeente, politie en de scholen het praktisch verkeersexamen in Lichtenvoorde. Op woensdag 16 mei in Groenlo. U zult gedurende deze dagen leerlingen met genummerde hesjes door Lichtenvoorde en Groenlo zien fietsen en kunt u controleurs opmerken die op verschillende punten de kandidaten beoordelen.

VVN-Oost Gelre heeft besloten de route voor dit jaar in Lichtenvoorde te wijzigen en in te korten waarbij wel alle, voor fietsers belangrijke en elementaire details aan de orde komen zodat de proef aan alle eisen voldoet. Op een enkele controleplaats kan een extra vrijwilliger staan om de leerlingen wat extra begeleiding te bieden. Zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo zijn er twaalf controlepunten ingesteld en achttien vrijwilligers gaan het examenproces begeleiden. De scholen hebben de gewijzigde route reeds ontvangen. De leerkrachten kunnen tijdens de verkeerslessen de route bespreken en bestaat de mogelijkheid om te oefenen. Hoewel: de verkeerssituatie is op het moment van het examen natuurlijk nooit te voorspellen.

De start van de examenroute is zoals gebruikelijk vanuit dorpshuis Den Diek in Lichtenvoorde en vanuit sportpark Den Elshof in Groenlo. De route gaat zoveel mogelijk door een omgeving die veel kinderen kennen uit de dagelijkse praktijk en die duidelijk is aangegeven met geplaatste volgpijlen. Leden van VVN, aangevuld met een groep vaste vrijwilligers zullen de leerlingen tijdens het examen begeleiden en beoordelen.

Een belangrijke tip voor de ouders van de leerlingen die het praktisch examen gaan doen: met het oog op de veiligheid van de kinderen en de andere weggebruikers moet nog vermeld worden dat kandidaten alleen mogen deelnemen met een 'veilige' fiets! Bij de start van de fietsproef wordt de fiets van de kandidaat gecontroleerd door twee VVN'ers. Is de fiets niet deugdelijk dan wordt er voor een vervangende fiets gezorgd zodat de betreffende kandidaat toch de fietsproef kan afleggen.

Afdeling Oost Gelre van VVN wenst alle kandidaten veel succes.