De rotonde nabij Welgelegen in Groenlo, die bij de reconstructie van de Borculoseweg wordt meegenomen. Foto: Theo Huijskes
De rotonde nabij Welgelegen in Groenlo, die bij de reconstructie van de Borculoseweg wordt meegenomen. Foto: Theo Huijskes Foto:

Belangenvereniging wil
verbetering van rotonde

'Aanpak tegelijkertijd met reconstructie Borculoseweg!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Belangenvereniging Groenlo doet een nadrukkelijk beroep op de gemeente Oost Gelre om in combinatie met de op stapel staande reconstructie van de Borculoseweg de rotonde nabij stadscafé Welgelegen aan te pakken. Het bestuur van de Grolse belangenbehartigers is van mening dat dit tegelijkertijd een mooie gelegenheid is om een eind te maken aan de op de rotonde, met name voor fietsers, benarde dan wel onveilige situatie.

Totale reconstructie
Voorzitter Ben Verheij van Belangenvereniging Groenlo geeft aan dat er door de jaren heen ter plekke reeds vele valpartijen van fietsers zijn veroorzaakt vanwege het te smalle fietspad en de aanwezigheid van opstaande, hinderlijke betonranden. "Dit is ook de reden dat wij als bestuur verzoeken hebben gekregen om dit als belangenorganisatie aan te kaarten. Wij buigen ons niet over welke oplossing hier voor aangedragen moet worden. Daarvoor heeft de gemeente de beschikking over verkeersdeskundigen. Wel denken wij dat de kosten hiervoor beperkt kunnen worden wanneer het in combinatie met de aanpak van de Borculoseweg gaat gebeuren."
Vincent Lette, woordvoerder van de afdeling Omgeving van de gemeente Oost Gelre, geeft desgevraagd aan dat een en ander zeker gaat gebeuren. "Het is niet alleen de plaatselijke belangenvereniging, maar het zijn ook de bij de inspraakrondes betrokken buurtbewoners van de Borculoseweg, die ons hierop gewezen hebben. Een en ander geldt overigens ook voor het knooppunt Borculosweg - Beltrumseweg - Deventer Kunstweg nabij de brug over de Slinge. Beide situaties worden in de totale reconstructie meegenomen."

Geldelijke bijdragen
Overigens maakt Belangenvereniging Groenlo niet alleen op de daarvoor geëigende plaatsen melding van voor verandering dan wel verbetering in aanmerking komende situaties. Ook is het zes-hoofdige bestuur bereid om een bepaalde donatie te doen aan projecten in Groenlo, die het algemeen belang van de Grolse burgers dienen en dientengevolge een gemeenschappelijk karakter dragen. In dit geval valt niet te denken aan omvangrijke geldelijke bedragen, maar wel aan welkome financiële donaties voor de betreffende organisaties. Zo heeft de belangenvereniging enkele jaren geleden de gemeenschap Groenlo een mooie zitbank aangeboden, die een plek heeft gekregen in het plantsoen op de hoek Winterswijksweg-Lichtenvoordseweg. Verder heeft het comité Muurgedichten Groenlo een donatie in ontvangst mogen nemen als tegemoetkoming in de te maken kosten en is er een geldelijke bijdrage verstrekt in de kosten van een grondige opknapbeurt van de begraafplaats van de Oude Calixtuskerk in hartje Groenlo. Vers van de pers is verder de mededeling dat ook de stichting GOLS station een donatie tegemoet kan zien ten behoeve van de in gang gezette restauratie van dit voor het vestingstadje Grolle karakteristieke spoorwegemplacement.

Nieuwe donateurs
Voor het doen van geldelijke bijdragen is het bestuur van Belangenvereniging Groenlo vanzelfsprekend afhankelijk van haar eigen leden en donateurs. De contributie betalende leden bestaan met name uit plaatselijke organisaties, stichtingen en verenigingen en de contributie betalende donateurs bestaan uit de burgers van Groenlo zelf. Deze laatste categorie betaalt daarvoor slechts 10 euro per persoon per jaar. Voor hen wordt er één keer per jaar een algemene ledenvergadering gehouden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het e-mailadres info@bvgroenlo.nl. Hoe meer leden en vooral hoe meer donateurs, des te groter zijn de mogelijkheden om plaatselijke initiatieven, die door de Grolse gemeenschap worden omarmd, financieel te ondersteunen. In ruil blijft het bestuur van Belangenvereniging Groenlo alert op alle spelende zaken. Zo heeft men onlangs weer een open brief geschreven aan de zes politieke partijen in de gemeente Oost Gelre in het algemeen en aan de nieuw gekozen raadsleden in het bijzonder. Een brief met daarin opgenomen een tiental belangrijke speerpunten voor de raadsperiode 2018-2022.