Een beeld van de demonstratie met een tweemanszaag. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de demonstratie met een tweemanszaag. Foto: Theo Huijskes Foto:

Motorzaagdemonstraties bij Stoomhoutzagerij Nahuis

Jaarlijks evenement voor de eerste maal in Nederland

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het was afgelopen zaterdag en zondag een gezellige drukte in en met name op het voorterrein van Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. De aanleiding daarvoor was een niet-alledaagse activiteit, te weten het internationale historische motorzaagtreffen. Een jaarlijks evenement, dat voor het veertiende achtereenvolgende jaar in het weekend na Hemelvaart werd gehouden en ditmaal voor de eerste keer in Nederland. De voorgaande dertien edities vonden vooral plaats in Duitsland en een enkele maal in Zwitserland.

De internationale samenkomst, waarbij met name verzamelaars en liefhebbers van historische motorzagen uit landen als Duitsland, Zweden, Zwitserland, België en Noorwegen elkaar jaarlijks ontmoeten, trok op de zaterdag een 35-tal deelnemers. Een aantal dat op de zondag beduidend minder was. Desalniettemin werden op de zondag evenals op de dag ervoor doorlopend demonstraties gegeven met de aangevoerde apparatuur, waaronder zaagmachines van vijftig tot bijna honderd jaar oud. Daaronder vele bekende merken, zoals Dolmar, Stihl en Husqvarna. Extra aandacht van de geïnteresseerde aanwezigen ging uit naar de grote, zware tweemanszaag met de ouderwetse benzinemotor.

Unieke locatie
Boomverzorger Marco Schuiling uit Groningen, organisator van het motorzaagtreffen 2018, is erg enthousiast over de locatie in Groenlo. "Omdat het evenement nog nooit in Nederland heeft plaatsgevonden, heb ik mij opgeworpen om daar verandering in te brengen. Dat daarbij de keuze is gevallen op Groenlo, is niet zo moeilijk uit te leggen. Allereerst ligt Groenlo dicht aan de grens met Duitsland en daarnaast is de locatie in combinatie met de hier aanwezige museum-stoomhoutzagerij vanzelfsprekend uniek. Bovendien bevindt zich hier op steenworp afstand in de vorm van Marveld Recreatie een meer dan geschikte uitvals- en overnachtingsbasis voor ons als verzamelaars en liefhebbers."

'Ik had meer bezoekers verwacht'

Ook Cartsen Lemke, woonachtig in het tussen Bremen en Hamburg gelegen Lauenbrück, is zeer tevreden met de bestemming in Groenlo. "De omgeving hier is prachtig en de ambiance van de stoomhoutzagerij leent zich helemaal voor een dergelijk treffen. De enige tegenvaller is voor mij de publieke belangstelling. Gelet op de perfecte weersomstandigheden had ik meer bezoekers verwacht. Maar desalniettemin hulde voor de organisatie."

Bestuurslid Ben Verheij en beheerder/coördinator Wim de Ridder van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis kijken tevreden terug op het evenement. "Wat onze organisatie betreft, zijn het andermaal de vrijwilligers die een grote pluim verdienen."