Privasiet

Ik had een schrijversblok. Dat heb ik wel vaker tussen Hemelvaart en Pinksteren. Jezus al naar de hemel - samen met RKZVC - en de Heilige Geest heeft zich nog niet gemeld. Dan zit ik daar maar zonder gelijkgestemden. Naar een wit scherm te kijken - ja wit, het uiteindelijke resultaat in de krant is blauw, maar het invoerscherm is wit.

Maar plotseling had ik het: eens kijken wat ik allemaal weet over iedereen en waar dat op mijn computer staat.

Vanaf 25 mei moeten bedrijven zich aan de nieuwe privacywet houden, de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens), een uniforme Europese wet, nou ja: EU-wet. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Jammer, want die ik net in mijn hoofd zitten.

Aangezien ik een bedrijf(je) ben, moet ik die AVG ook toepassen. Ik doe er niks mee, ik vraag me wel behoorlijk af welke wereldvreemde gasten die privacywet toch hebben bedacht? De overheid dekt zich aan alle kanten in, lijkt het, dan is het geregeld. Maar het is volgens mij totaal onuitvoerbaar.

Nou hup dan, misschien helpt die wet wel een beetje. Ik ben ook voor privacy en ik vind dat niemand écht iets over mij hoeft te weten. En als het even kan vul ik bewust incorrecte gegevens in; maar ja, bij ID-gecheck enzo is dat moeilijk.

Maar met die privacywet moet je als bedrijf dus laten zien welke gegevens je over mensen verwerkt en hoe je dat doet. Maar hoe weet iemand nou dat ik alles vertel wat ik weet over hem of haar? Oncontroleerbaar.

Ter geruststelling: ik gebruik gegevens alleen maar waarvoor ze nodig zijn, facturatie en dergelijke.

Voor journalisten, nieuwsfotografen geldt die privacywet geloof ik (soms geloof ik ergens in) weer niet, of niet zo streng in elk geval. En terecht. Mensen die bij een openbare gelegenheid zijn, mogen gefotografeerd worden. Als ze dat niet willen, moeten ze maar thuis blijven.

Dus niet zeuren als je herkenbaar op een foto staat bij het Over de Top Festival. Waar de heilige geest, zoals dat met Pinksteren hoort, had gezorgd voor mooi weer. Het was een geslaagde opwekking, ik werd er opgewekt van.

Maar die privacywet is niet te snappen. Ik hoorde een zogenaamde deskundige het uitleggen, met een hoop voorwaarden en uitzonderingen. Hij snapte het zelf niet, de interviewer snapte het niet, en de luisteraar ook niet.

Natuurlijk zijn er alweer allerlei adviesbureaus die je kunnen helpen bij het werken met die privacywet. Zoals zo vaak als er weer een nieuwe regeling of nieuwe wet wordt ingevoerd, gaan allerlei anderen er weer omheen parasiteren. Ach, zo houden zzp'ers elkaar ook in stand.

Misschien moet je 555 hebben bij de Cito-toets om op je 25ste, als je brein is volgroeid, die privacywet te snappen.


Groeten, Frank L. Zand