De Torenwachter afrondend over de (op)bloei van Groenlo (3)

In de uitgave van vorige week, beste Grollenaren, schreef ik over de klappen die we als plaatsje Groenlo hebben gehad door vertrek van belangrijke instellingen hier, belangrijke bedrijven en een afkalving van het koperspotentieel.

Het vertrek van de Grolsch destijds was wel een extra flinke domper en zelden heeft denk ik een verplaatsing van een middelgroot bedrijf ook landelijk gezien zoveel aandacht teweeggebracht. Het zat ons toen in die tijd bepaald niet mee. Maar zie: het is nooit zo donker of het wordt ook weer licht. De gemeente Oost Gelre ontwikkelde uitdagende plannen voor Groenlo met zelfs een visionaire meerjarenplanning, nieuw initiatieven ontsproten uit vele breinen en de gemeente en de Grollenaren kregen de geest, zal ik maar zeggen en gingen er nog eens flink voor zitten.

Door de al omschreven ontwikkelingen waren we ons ook 'onbewust bewust' van nieuwe toeristische mogelijkheden en met een trekker als Marveld Recreatie was en is het natuurlijk ook lekker meeliften en je kunt elkaar natuurlijk eveneens wederzijds versterken. Daar kan uiteindelijk een tijdelijk conflict over een al dan niet te robuuste en onverwachte verhoging van de toeristenbelasting toch geen roet in het eten gooien! Behalve het voordeel voor Groenlo van Marveld Recreatie als een blijvende trekker en de tot de verbeelding sprekende plannen van de gemeente voor de stad Groenlo, was er nog een ander belangrijk gegeven.

We kregen in Groenlo ineens te maken met enkele mecenassen, weldoeners van formaat die bij de besteding van hun ongetwijfeld ruime beurs ook aan hun eigen Groenlo bleken te denken. Dat heeft ontwikkelingen in gang gezet en er zijn projecten gerealiseerd die zonder die ruimhartigheid niet mogelijk waren geweest. Daar moeten we ons wel degelijk bewust van zijn.

Dus inzet van de gemeente, extra (financiƫle) hulp van weldoeners, dat heeft toch een merkwaardig proces in gang gezet dat naar mijn bescheiden mening nog steeds loopt en ook werkt als een vliegwiel.

Het is zoiets als wanneer na een lange winter het voorjaar toch zo waar nog komt en dan zijn er ineens mooie vooruitzichten en verwachtingen.

In die situatie zitten we nu. Ik heb eigenlijk de indruk dat we dus na toch wel veel pech nu een beetje meer geluk hebben dan plaatsen vergelijkbaar met Groenlo. Door al dat enthousiasme is er ook nog een andere bijzondere omstandigheid bijgekomen, die overigens niet alleen in Groenlo te zien valt.

Er is een enorm leger aan vrijwilligers ontstaan, dat is een wat nieuwe trend. Die inzet gebeurt op allerlei terreinen en het wordt een beetje een vast onderdeel van een bedrijfsvoering. Het recent gerealiseerde sociaal-cultureel centrum De Mattelier moet op den duur naar ik begrepen heb zijn eigen broek ophouden, selfsupporting worden dus, en daarbij is hulp van vrijwilligers onontbeerlijk. Zelf heb ik overigens niet het idee dat zoiets zonder overheidshulp kan en hoeft. Net als bijvoorbeeld bij bibliotheken. Het zijn voorzieningen die je niet wilt/kunt missen. Dan blijft dus alleen nog de vraag: wat heb je ervoor over?

Het zal de komende tijd de vraag zijn in hoeverre we het vernieuwde gevoel voor de stad Grol in de lucht kunnen houden en of we de ingeslagen weg met zelfs een minibrouwerij als een pleister op de grote wonde kunnen voortzetten.

Het heeft er hier wel eens een stuk slechter uitgezien. Eigenlijk vind ik dat wel een bemoedigende gedachte. Ik weet dat het gewoon mijn mening is, u kunt over de toekomst een andere mening hebben. Maar de huidige herbloei van ons fraaie vestingstadje is ontegenzeggelijk.


Torenwachter