Hennie Schovers, staand achter het altaar in 'zijn' Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes
Hennie Schovers, staand achter het altaar in 'zijn' Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes

Hennie Schovers wil iedere dag de Grolse kerktoren zien

GROENLO - Hij staat in Groenlo bekend als een altijd goedlachse man. Iemand die dag in, dag uit goed gehumeurd is en te allen tijde voor iedereen een spontane groet en een vriendelijk woordje paraat heeft. Voor Hennie Schovers (66), gehuwd met Betsie Hartman en vader van Niek en Kim, alsmede opa van Jasper en Daphne, is Groenlo heilige grond. Dit laatste in dien mate dat hij zichzelf de verplichting oplegt om iedere dag de Grolse kerktoren, te weten die van de RK Calixtusbasiliek, te willen zien.

Door Theo Huijskes

"Op vrijwillige basis verricht ik al zo'n vier jaar de job van koster ten behoeve van de katholieke Calixtuskerk. Ook mijn vader (Hendrik Schovers, ThH) was jaren achtereen koster van de kerk." Terwijl hij lopende in de kerk vertelt hoe trots hij is dat Paus Franciscus in 2014 de kerk heeft verheven tot basiliek, komt zijn vader weer ter sprake. "Ik ben er helemaal van overtuigd dat hij hierboven geniet van het feit dat ik in zijn voetsporen ben getreden. Dit zeg ik omdat ik gelovig ben en de kerk heel veel voor mij betekent. Ik ben met de kerk opgegroeid, heb daarnaast een sterke band met Maria en ga om die reden ieder jaar één of twee keer naar Kevelaer." Schovers geniet van zijn vrijwilligerswerk in de kerk. "Ook al ben ik alleen nog maar in de kerk, dan doet mij dat iets. Ik heb hier het gevoel dat ik gedragen word. Daarnaast ontmoet je hier veel bekende en onbekende mensen, waarvoor je iets kunt betekenen. En dat geeft mij veel voldoening. Ik vind het daarom een eer dat ik dit werk mag doen, waarbij ik de naam van college-koster Ria Wallerbos niet onvermeld mag laten."

De kerk en carnaval
Toeval of geen toeval, naast de kerk heeft Hennie Schovers ook veel met het van oorsprong katholieke feest carnaval. Voor de plaatselijke carnavalsvereniging De Knunnekes is hij dan ook een vrijwilligerspion, die op diverse plaatsen is in te zetten. "Carnaval en Grolle horen bij elkaar. Blij ben ik daarom dat ik, zij het verdeeld over twee periodes, 22 jaar zitting heb mogen hebben in de Raad van Elf. Maar het absolute hoogtepunt beleefde ik in het jaar 2000, toen ik als millennium-stadsprins werd uitverkoren. Daarom wil ik voor die club gaarne allerhande werkzaamheden doen. In het verlengde daarvan ben ik blij dat ik reeds jaren achtereen een motivator heb mogen zijn van de zogenoemde carnavalsmis op de zaterdag voorafgaande aan de drie dolle dagen. Na mijn carnavalsjaar als stadsprins zijn wij daarmee in 2001 begonnen en timmeren daarmee jaarlijks nog steeds aan de weg."

Vrijwilliger bij s.v. Grol
Naast het lopen van een vijftal jaarlijkse collectes is het 'last but not least' de sportvereniging Grol, waar Hennie Schovers zich reeds decennia achtereen op vrijwillige basis voor inzet. Terugkijkende op de 54 jaar dat hij nu al lid is van de Groenlose voetbalclub, is zijn lijst van vrijwilligerswerkzaamheden voor deze volksclub ongekend lang. Dit laatste kan het best tot uiting worden gebracht met een viertal reeds ontvangen onderscheidingen, te weten de onderscheiding 'Lid van verdienste' in 1994, de benoeming tot 'Verenigingsman van het jaar' in 2012, de onderscheiding 'Ereleider van Grol 1' in 2013, en de gouden speld behorende bij het 50-jarig lidmaatschap in 2014. Schovers is nergens te beroerd voor wanneer bij de club de handen uit de mouwen moeten worden gestoken. En dat van jeugdleider tot seniorenleider, van kampleider tot organisator van diverse activiteiten, van bestuurslid van de Supportersclub tot lid van de vrijwilligers(woensdag)groep en van lid van de schoonmaakgroep tot het bezorgen van de clubbladen en ander Grolnieuws. "Zelf ga ik er trots op dat ik leider was van Grol 1 toen wij na een zege op Longa '30 in 2006 kampioen werden en naar de tweede klasse promoveerden en natuurlijk de in 2013 in de nacompetitie bewerkstelligde promotie, waardoor de hoofdmacht voor het eerst in de geschiedenis van Grol mocht uitkomen in de eerste klasse van de KNVB. Daarnaast voelt het bijzonder goed dat ik inmiddels al 35 jaar als bestuurslid heb mogen fungeren van de Supportersclub van deze prachtige, binnenkort 100 jaar bestaande voetbalvereniging."