Filmmaker Shahab in de Groenlose kerkers. Foto: Kyra Broshuis
Filmmaker Shahab in de Groenlose kerkers. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Grolse kerker als Iraanse gevangenis

GROENLO - De 23-jarige Shahab Elbonaser uit Iran maakt een film in de kerker onder het stadhuis van Groenlo. Shahab zag de kerker op internet en werd geraakt door de grote gelijkenis met de huidige gevangenissen in zijn thuisland Iran. Hij benaderde het Stadsmuseum en kreeg toestemming om te filmen.

Door Kyra Broshuis

Film als toelatingsexamen
Shahab komt uit Ahwaz in Iran en vlucht tweeënhalf jaar geleden samen met zijn vader naar Nederland. Vader is politiek actief en tegenstander van het heersende regime. Shahab komt terecht in een azc en is nu bezig met zijn pre-bachelor opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zijn droom is filmmaker worden en als toelatingsexamen maakt hij onder andere een film met de naam Karoon. "Karoon is een rivier in Iran en tevens de naam van de gevangenis waar mijn vader zeven jaar heeft vastgezeten. Die gevangenis lijkt op deze kerker. Alle gevangenissen in Iran lijken hierop, het is altijd onder de grond." De cultuurshock die Shahab krijgt in Nederland is groot. "De vrijheid en dat je gewoon met vrienden kunt praten over de overheid. Dat is in Iran levensgevaarlijk. Het is precies zoals deze kerker laat zien; er is 400 jaar verschil. Voor jullie is het een toeristische attractie, in Iran is dit het dagelijks leven voor talloze gevangenen."

Terug naar de vrijheid
De film van de sympathieke en verlegen Shahab gaat over een man in de gevangenis die vriendschap sluit met een gewonde krekel. Van bladeren en takjes die de gevangenis inwaaien, maakt de man een lang koord. Op een dag lukt het hem het koord naar buiten te leiden en de krekel zijn vrijheid terug te geven. De man zelf wordt meegenomen door de bewakers naar de strop. Een triest einde? Nee, vindt Shahab. "De man is blij dat de krekel én hij zelf uiteindelijk de vrijheid terugkrijgen."

Begrip voor vader
Shahab laat foto's zien van zijn ouderlijk huis in Iran. Een grote familie, allemaal zittend op de grond en in hun midden schalen vol eten. "Natuurlijk mis ik mijn familie, maar ik heb begrip voor de vlucht van mijn vader. Ik hoop ooit terug te kunnen gaan, maar ben ook blij dat ik hier kansen krijg. Studeren is voor mij in Iran onmogelijk. Ik heb Engels geleerd door veel films te kijken." Op 8 juni wordt de film Karoon beoordeeld en hoort Shahab of hij kan gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Een voorbeeld of idool heeft hij niet. "Ik hoop straks een voorbeeld te kunnen zijn voor de mensen in Iran."

De film is na 8 juni te vinden op vimeo.com.