Wethouder Bart Porskamp. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Bart Porskamp. Foto: Kyra Broshuis Foto:

College adviseert over RMS-fabriek

Bart Porskamp: 'Presentatie Tauw bevestigt waardering voor Omgevingsdienst'

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Wethouder Bart Porskamp vertelt dinsdag tijdens de commissievergadering (22 mei) dat het college een advies heeft ingediend bij de provincie over de ontwerp-omgevingsvergunning van de RMS mestvergister. Deze vergunning heeft de afgelopen weken ter inzage gelegen en iedereen kon een zienswijze daarop indienen.

De gemeente is in deze zaak niet het bevoegd gezag, zo zegt Porskamp. "Maar we willen wel exact weten wat er in de vergunning staat. Daarvoor hebben we bureau Tauw ingeschakeld. De presentatie van Tauw bevestigt onze eerder geuite waardering voor de Omgevingsdienst. De toetsing is goed en zorgvuldig gedaan. Met het indienen van het advies handelen we in de lijn van de motie die in 2005 is aangenomen. Dat advies is voor iedereen te zien op de website van de gemeente." In het advies is overigens alleen ingegaan op het milieugedeelte van de vergunning. De water- en natuurvergunning zijn niet opgenomen in de presentatie van Tauw, zo laat Porskamp weten.

Drie belangrijke punten
Het advies komt erop neer dat het college aandacht vraagt voor de representativiteit van de onderzoeken die uitgevoerd worden na de opstart van het bedrijf. Ook wil het college een duidelijke planning voor de bouw en opstart. Verder vraagt het college monitoring en controle van de bedrijfsprocessen en de aanwezige hoeveelheden mest en gas in de fabriek. Als derde belangrijke punt wil het college borging van de uitvoering van het landschapsplan.

Het vervolg
De ontwerp-omgevingsvergunning gaat nu verder in procedure. Dat houdt in dat de Omgevingsdienst de ingediende zienswijzen gaat bestuderen en beantwoorden. Daarna volgt de definitieve besluitvorming over de omgevingsvergunning voor RMS.
Wordt vervolgd.