Ger-Jan Voerman bij het schilderij dat hij maakte.
Ger-Jan Voerman bij het schilderij dat hij maakte. Foto: Henri Walterbos

Ger-Jan Voerman schilderde tafereel met Grolse wanten

GROENLO - Als het doek van het schilderij gaat kunnen de aanwezige leden van de Sociëteit Grolse Wanten niet geloven dat hier zojuist een schilderij is onthuld. Een bijzonder fraai schilderij, zo strak en gedetailleerd geschilderd dat het op het eerste oog een scherpe foto lijkt.

Door Henri Walterbos

De Sociëteit Grolse Wanten werd vrijdagavond verrast met het schilderij, gemaakt en aangeboden door Ger-Jan Voerman, oud-Grollenaar, woonachtig in Aalten, maar net zo verknocht aan Groenlo en begaan met haar historie en tradities als de heren van 'de Grolse wanten' waar hij te gast is. Het idee voor het schilderij ontstond tijdens de laatste editie van de 'Slag om Grolle', waar Voerman aanwezig was. "Ik sprak Grolse wanten-lid Rudy Koppelman daar over iets schilderen voor een permanente expositie over de Grolse wanten in de Stadsboerderij en we hebben contact gehouden. Ik vind het een eer dat ik als oud-Grollenaar iets terug kan doen."

Wat Ger-Jan precies zou gaan schilderen? Hiervoor kreeg hij enkele handreikingen vanuit de sociëteit, van leden die bij hem thuis kwamen. Het betrof een mandje met hierin spullen waarmee de wanten gebreid worden, en originele wanten, alles van de moeder van Grolse Wanten-lid Erik Mentink. "Aangezien het mandje te hoog was, omdat anders de verhoudingen niet zouden kloppen, heb ik naar eigen inzicht een compositie bedacht om het vorm te gaan geven", vertelt Voerman. "Ik kreeg een tip dat ik er schaatsen bij kon schilderen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb iets gemaakt waarvan ik vond dat het teruggaat naar de oorsprong van waar het vandaan komt."

Na de onthulling zijn de 'oh's' en 'woow's' niet van de lucht. En 'dat lik wal ne foto!,' wordt geroepen. Dan vertelt hij het idee achter het stilleven. "Hoewel je tegenwoordig het kenmerkende breipatroon van de Grolse wanten in allerlei verschillende kledingstukken en attributen terugziet, heb ik in dit schilderij de nadruk willen leggen op het oorspronkelijke kledingstuk van het breimotief. Vanuit de historie zien we dat als eerste terug in de Grolse wanten. Ze zijn daarom prominent geschilderd op de voorgrond van het schilderij. Het lijnenspel van de breinaalden en de lijst van de kaart van Grol dat trekt gelijk de aandacht als vanzelf er naar toe. De breinaalden van het onvoltooide breiwerkje wijzen naar de oude kaart van Grol, rechtsachter het mandje. Dat geeft aan dat de traditie terug gaat naar de zeventiende eeuw en zijn oorsprong heeft in het vestingstadje Grol, het huidige Groenlo. De bollen wol in de mand zijn niet toevallig in de volgorde rood, wit en blauw geschilderd. Het is een verwijzing dat de wanten een Nederlandse oorsprong hebben. Om extra aandacht te vestigen op het feit dat het breien van Grolse wanten in 2017 is opgenomen op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland heb ik links op het schilderij een papier geschilderd met hierop de tekst van het breipatroon van de Grolse wanten, zodat dit bewaard gaat blijven voor de volgende generaties."

Expositie
Het olieverfschilderij, dat zo'n 60 bij 80 centimeter is, krijgt een prominente plek op de expositie van de Grolse wanten, die vanaf het najaar te bezoeken is in de Stadsboerderij aan de Notenboomstraat in Groenlo. Voorzitter Johan klein Gunnewiek is zeer onder de indruk van het schilderij. Hij heeft de eer het schilderij zolang in huis te mogen houden ter bewaring en bewaking, zolang de expositie nog niet klaar is. "Hij heeft er een dikke 80 uur werk inzitten. Dat kun je ook wel zien, zelfs het pluizige van de wol is te zien." Dan over de expositie: "De expositie wordt permanent. We hebben hier al allerlei dingen voor verzameld, maar dit wordt het pronkstuk. Het zou niet misstaan in een mooie kamer. Hij heeft het schilderij met noorderlicht-inval geschilderd. Dan krijg je het mooiste effect, volgens hem. Ja, het is echt geweldig mooi."
De Sociëteit is op dit moment bezig de expositie vorm te gaan geven. "Mochten er mensen zijn die iets in huis hebben met het onderwerp Grolse wanten, dan houden wij ons aanbevolen. Het mogen ook boekjes, oude foto's zijn waar mensen op staan met Grolse wanten aan. Er liggen bij veel mensen nog hele bijzondere dingen op zolder."


Lintje tijdens 50 jaar Marveld

Vervolg van voorpagina

'Maatschappelijk verantwoord ondernemen'
"Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd", zo zegt de burgemeester als afsluiting van het noemen van een lange reeks wapenfeiten van Bomers. Waaronder uiteraard Marveld Recreatie dat onder zijn leiding is gegroeid tot een vijf-sterrenvakantiepark met jaarlijks zo'n 90.000 bezoekers werkgelegenheid voor 65 vaste medewerkers en ruim 100 vakantie- en weekendkrachten. "Je zoekt altijd de samenwerking en bent een toonbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marveld heeft het Green Key-keurmerk voor duurzame bedrijven en je hebt een voortrekkersrol in de branche."

Van onschatbare waarde
Daarnaast heeft Bomers tal van bestuursfuncties vervuld én is hij als vrijwillig bestuurslid betrokken bij onder andere de Arfgoodroute, het klank- en lichtspel Oude Calixtus en de Belangenvereniging Groenlo. Bomers is daarnaast van onschatbare waarde voor het door sponsoring faciliteren van lokale, regionale en landelijke initiatieven. "Je verbindt je bedrijfsnaam aan bijvoorbeeld het Internationaal Marveld Toernooi, het World Police indoor Soccer Tournament én Marveld is op 8, 9 en 10 juni het Olympisch Dorp voor de Special Olympics", zegt de burgemeester. "Dat we deze Special Olympics naar de Achterhoek hebben kunnen halen, is in grote mate te danken aan de familie Bomers.

Compleet overvallen
Edwin Bomers is compleet overvallen door de Koninklijke onderscheiding. "Dit is een superverrassing. Het gebeurt niet vaak dat er op Marveld iets gebeurt, waar ik geen weet van heb. Ik ben blij met de waardering, maar we hebben altijd samen gedaan. Samen met de medewerkers en met mijn vrouw Doreen en onze kinderen Rochelle en Tim. Wat mij betreft gaan we nog heel lang op deze voet verder. De nieuwe plannen liggen alweer klaar."