De succesvolle klootschieters van  AKF 1: Robin Wegdam, Suzan Zieverink, Tim te Bogt. Foto: PR
De succesvolle klootschieters van AKF 1: Robin Wegdam, Suzan Zieverink, Tim te Bogt. Foto: PR Foto:

Jeugd AKF winnaar Artica ronde

ZWOLLE (OOST GELRE)/OOTMARSUM - Vrijdag 25 mei heeft de AKF jeugd meegegooid met twee teams in de rondewedstrijd van de Artica ronde in Ootmarsum. Er namen in de vier verschillende klassen zo'n 33 teams deel aan deze ronde waarbij zowel op straat als op veld gegooid wordt. Het eerste team van de AKF wist dit toernooi te winnen en mocht ook de wisselbeker mee naar huis nemen. Het team bestond uit Suzan Zieverink van 't Broek (Ruurlo) en Tim te Bogt en Robin Wegdam van KV Zwolle.

Het tweede team van de AKF jeugd bestond uit Stefan Langwerden van 't Broek, en Jochem en Wouter Rooks van KV Zwolle. Zij wisten niet in de prijzen te vallen maar ze gooiden in hun wedstrijd tegen de latere nummer twee Beuningen heel goed.

In de veldcompetitie is de AKF jeugd op een verdienstelijke vierde plaats geëindigd in de B klasse. De laatste wedstrijd uit tegen Wilskracht in Agelo ging het erom wie de vierde plaats zou bemachtigen; door een mooie 2-1 winst wist de AKF jeugd deze vierde plaats te bereiken. Volgend jaar nemen ze weer deel aan deze veldcompetitie. Die wordt dan georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Klootschietbonden. Dit betekent dat alle klootschietafdelingen dan deelnemen met hun jeugdteams en het dus een landelijke veldcompetitie wordt. De AKF jeugd gaat volgend seizoen deelnemen in de A klasse, dit is de hoogste klasse bij de jeugd.

Nederlandse persoonlijke kampioenschappen in Zwolle
Op zondag 10 juni zullen de Nederlandse persoonlijke kampioenschappen voor de jeugd worden gehouden in Zwolle. Omdat de KV Zwolle sinds enkele jaren over een goedgekeurde veldbaan beschikt is het mogelijk geworden deze wedstrijden ook in de Achterhoek te organiseren. De wedstrijden zullen plaatsvinden op het straatparcours van de Ruiterweg, op de veldbaan van KV Zwolle aan de Berkenhofweg, en de zetwedstrijden zullen plaatsvinden in een weiland gelegen aan de Berkenhofweg tegenover de veldbaan.
Op deze zondag zullen ongeveer 200 jeugdleden strijden om de Nederlandse titel in vier verschillende leeftijdscategorieën. Publiek is van harte welkom. De wedstrijden starten om 9.00 uur uur met de jongste kinderen vanaf ongeveer 7 jaar; na het middaguur zal de grootste jeugd aantreden. Met name bij hen is het boeiend om te zien dat klootschieten een sport is waar je met veel oefening heel wat kunt bereiken.

Van KV Zwolle mogen drie jeugdleden meedoen, namelijk Jochem en Wouter Rooks in de leeftijdscategorie 3 (13 tot en met 15 jaar) en Tim te Bogt in de leeftijdscategorie 4 (16 tot en met 18 jaar). Deze drie jeugdleden hebben zich geplaatst via de voorrondes die op zondag 22 april werden gehouden in Borculo en toen werden georganiseerd door de AKF (Achterhoekse Klootschieters Federatie). Bij de meisjes categorie 4 mag Suzan Zieverink van KV "t Broek ook mee gooien. De AKF is één van de bonden die onder de Nederlandse Klootschieters Bonden valt en iedere afdeling (bond) mag een aantal leden afvaardigen naar deze persoonlijke kampioenschapswedstrijden.
Dat de meesten deze wedstrijden serieus nemen is te merken aan het aantal jeugdleden dat met hun begeleiders vooraf al in Zwolle komt oefenen om de baan te verkennen.