Een zeearend leverde symbolisch de sleutel van het nieuwe complex af. Foto: Mark Ebbers
Een zeearend leverde symbolisch de sleutel van het nieuwe complex af. Foto: Mark Ebbers

Mueller presenteert bedrijf op Laarberg

Assen, Wesepe en twee keer Lichtenvoorde nu samen in Groenlo

Door Mark Ebbers

GROENLO – Enthousiaste toespraken in het Engels, een stunt met een vogel en een sleutel, en een rondleiding door de splinternieuwe productiehal. Mueller opende officieel de locatie in Groenlo en presenteerde vol trots het moderne bedrijf voor onder andere bier- en melktanks aan honderden genodigden: mensen en organisaties die ervoor gezorgd hebben dat in nauwelijks een jaar het complex kon worden opgeleverd, medewerkers, vertegenwoordigers van de gemeentelijke en provinciale overheid, en directeuren van het Amerikaanse moederbedrijf, Paul Mueller Company (PMC).

Het officiële programma in de grote tent zou afgelopen vrijdag om 14.30 uur beginnen, maar het werd 14.45 uur. Misschien het spreekwoordelijke Grols kwartiertje. Menko van Gorkum, managing director bij Mueller, begon zijn betoog met het bedanken van Morssinkhof, het Lichtenvoordse bedrijf in plastic recycling. Omdat Morssinkhof wilde uitbreiden in Lichtenvoorde, kocht het bedrijf het terrein en de gebouwen van één van de twee Lichtenvoordse locaties van buurman Mueller, dat te krap in zijn jasje zat en in het Keidorp te weinig uitbreidingsmogelijkheden zag. Versneld door de snelle verkoop, besloot Mueller alle Lichtenvoordse activiteiten te verhuizen naar Groenlo. Het bedrijf bleef zo bewaard voor de gemeente Oost Gelre. Vanuit gemeentelijk standpunt werd het echter nog veel beter, want mede door de mogelijkheden die het Groenlose bedrijventerrein Laarberg bood, werden de activiteiten van andere Mueller-vestigingen in Nederland ook daar geconcentreerd. Zo ook de service-organisatie die in Wesepe was gevestigd en het verkoopkantoor dat in Assen zat.
Menko bedankte met name Heembouw, het bedrijf dat de Groenlose Mueller-vestiging ontwierp én bouwde én verantwoordelijk was voor de engineering. "Alles onder één paraplu. Wij zijn goed in het bouwen van tanks, maar niet goed in het bouwen van gebouwen."
Hij stipte ook nog aan dat het 50 jaar geleden is dat Mueller overstapte van import naar eigen productie van melktanks. En wat de biertanks betreft, memoreerde hij het leveren van een aantal exemplaren aan de nieuwe Grolse lokale brouwerij Brouwersnös.

'Global naoberschap'
De uit de Verenigde Staten overgekomen voorzitter van de raad van commissarissen, John Ghirardelli, uitte zijn lof voor het feit dat in twee weken tijd vier vestigingen (twee in Lichtenvoorde, een in Wesepe en een in Assen) werden vervangen door één vestiging in Groenlo.
Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, heette met name de buitenlandse gasten welkom in het land van melk en bier. Hij wees er fijntjes op hoe centraal Groenlo ligt binnen Europa, bijvoorbeeld precies halfweg Dublin en Wenen. Hij introduceerde voor het tweetalige publiek de term 'global naoberschap' en vestigde nog eens de aandacht op het nieuwe Groenlose innovatiecentrum van Mueller, gericht op de eigen medewerkers maar ook op externe gebruikers.
Burgemeester Annet Bronsvoort van Oost Gelre noemde Mueller een bedrijf waar Laarberg trots op kan zijn, heel Oost Gelre trots op kan zijn, de hele Achterhoek en zelfs heel Oost-Nederland.

Nadat alle sprekers aan het woord waren geweest, was het de beurt aan een wel heel speciale gast: over het middenpad vloog een zeearend naar het podium. Met de sleutel van het nieuwe complex. Nadat deze door slijper Dennis van Daalen nog even live was bijgeslepen kon voor de gasten de tour door het bedrijf beginnen.