Weidevogelbeschermer 2018 Herman Pleiter (tweede van links) met verder vlnr. Frans Harbers, Jan Scharenborg en Bertus Geerdink. Foto: Theo Huijskes
Weidevogelbeschermer 2018 Herman Pleiter (tweede van links) met verder vlnr. Frans Harbers, Jan Scharenborg en Bertus Geerdink. Foto: Theo Huijskes Foto:

Herman Pleiter: Weidevogelbeschermer 2018

'Natuur zonder weidevogels is ondenkbaar!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Hij kijkt erg verbaasd wanneer een driehoofdige delegatie van de regionale vogelwerkgroep zijn boerenerf, gelegen aan de Oude Borculoseweg in Groenlo, betreedt. Herman Pleiter, agrarisch ondernemer van een imposant melkveehoudersbedrijf, is tevens een groot liefhebber van de natuur in het algemeen en van vogels in het bijzonder. En juist dat laatste is de aanleiding dat hij op zijn eigen erf wordt verrast met de onderscheiding 'Weidevogelbeschermer 2018'.

Het zijn Jan Scharenborg, Bertus Geerdink en Frans Harbers die Pleiter, terzijde gestaan door echtgenote Cobi, het bordje overhandigen met daarop de tekst: 'Wij zien de grutto zitten; bescherming helpt'. De vogelwerkgroep behartigt de belangen van de weidevogels in een tweetal gemeenten, te weten Oost Gelre en Berkelland. En toeval of geen toeval, de winnaar van de begeerde jaarlijkse erkenning woont zo'n beetje op de grens van beide gemeenten.

Aandacht voor de weidevogels
Dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de weidevogels, waaronder met name de grutto, maar ook tureluur, kievit, veldleeuwerik, gele kwikstaart, wulp en scholekster, is niet zo vreemd. Sedert 1960 is het aantal weidevogels in dit land met ruim 60% gedaald, hetgeen circa 1% per jaar betekent. Zo zijn er bijvoorbeeld van de 120.000, ooit bestaande paren grutto's er nog maar 40.000 paren over. De belangrijkste oorzaken voor deze terugloop zijn gelegen in de intensivering van de landbouw, de aanwezigheid van eentonige weilanden en het gegeven dat er geen of in ieder geval te weinig veldbloemen meer zijn, hetgeen tot gevolg heeft dat er praktisch ook geen insecten meer zijn.

Liefde voor de vogels is groot
En wanneer er iemand is die niet alleen weet, maar ook terdege beseft dat weidevogels bijdragen aan de identiteit van het agrarisch cultuurlandschap in Gelderland en dichtbij in de Achterhoek, dan is het wel Herman Pleiter. Laatstgenoemde haast zich daarbij om te zeggen dat niet hij alleen, maar het gehele gezin die gedachte uitdraagt en binnen het eigen bedrijf ook in praktijk brengt. "Het zit waarschijnlijk bij mij en mijn vrouw in de genen, want het mag beslist niet onvermeld blijven dat mijn drie kinderen, dochter Corine en de zonen Maarten en Coen, dezelfde belangstelling, noem het maar dezelfde passie hebben." Pleiter is blij met en trots op de vele vogels in en rond zijn boerderij. "Zo is het toch fantastisch dat wij hier een kast hebben, waarin momenteel drie kerkuilen van drie weken jong zitten. Daarnaast ook nog eens een kast met vijf jonge steenuilen van circa drie weken. En dan heb ik het nog niet eens over alle overige soorten vogels."

Instandhouding natuurgebied
Ondanks dat de toegekende waardering slechts een symbolische prijs vertegenwoordigt, is Herman Pleiter zichtbaar verguld met het ontvangen schild. "Wij streven binnen ons bedrijf naar ruimte voor plant en dier. Op die manier willen wij bijdragen aan beheer, instandhouding en bescherming van ons werk- en woon-, tevens natuurgebied. En wanneer ik wij zeg, bedoel ik met name mijn dochter Corine, die haar zinnen er helemaal op gezet heeft om dit bedrijf over te nemen. Wanneer zij op de machine zit om het vele gras op en rond ons bedrijf te maaien, let zij bij wijze van spreken nog meer op de plekken waar mogelijk een nest van weidevogels kan zitten, dan op de kwaliteit van het maaien. Over het hebben van oog voor de natuur en in het bijzonder de weidevogels!"