De beide afscheidnemende wethouders: Vincent van Uem rechts en René Hoijtink derde van rechts met hun beide echtgenotes. Links burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes
De beide afscheidnemende wethouders: Vincent van Uem rechts en René Hoijtink derde van rechts met hun beide echtgenotes. Links burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes

Afscheid van Vincent van Uem en René Hoijtink

'Wethouders met de persoonlijke kenmerken sociaal en duurzaam'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Onder grote belangstelling is afgelopen woensdag in zaal Loco in Lievelde officieel afscheid genomen van de beide OOG-wethouders Vincent van Uem en René Hoijtink. Van Uem had reeds voorafgaande aan de raadsverkiezingen 2018 aangegeven niet in de raad en ook niet in het college te zullen terugkeren. Hoijtink had die ambitie wel, maar dient zich te beperken tot het bezetten van een raadszetel, nu de politiek heeft gekozen voor een nieuwe CDA-VVD-coalitie voor de raadsperiode 2018-2022.

In het bijzijn van beide echtgenotes, kinderen, familieleden en anderen werden de beide boegbeelden van de plaatselijke politieke partij Onafhankelijken Oost Gelre toegesproken door burgemeester Annette Bronsvoort, die haar voormalige collega-collegeleden tevens verblijdde met een gemeentelijke onderscheiding als blijk van waardering.
Annette Bronsvoort liet daarbij niet na om een waslijst met activiteiten en projecten op te sommen, waarin de beide scheidende wethouders een belangrijk aandeel hebben gehad. "Terugkijken op de afgelopen acht jaar, waarin jullie in twee verschillende politieke coalities hebben geopereerd, is dan ook zeker de moeite waard. Jullie hebben de zware job van wethouder acht jaar achtereen met hart en ziel ingevuld en uitgevoerd. Het 'samen doen' stond en staat bij jullie nog steeds hoog in het vaandel. Jullie voelden je te allen tijde politiek verantwoordelijk, maar moesten daarvoor wel menigmaal op een koord balanceren."

Algemeen belang
In de situatie van Vincent van Uem benoemde burgemeester Bronsvoort belangrijke gerealiseerde zaken, zoals het klimaatklaar maken van de gemeente Oost Gelre, het zorgen voor een toekomstbestendige riolering, het doorvoeren van een brede dorpsvernieuwing en het realiseren van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente. Met betrekking tot René Hoijtink stipte zij met name in het oog springende zaken aan als het bewerkstelligen van een goede sociale toekomst voor de mensen van Hameland, het zorgen voor reuring in Groenlo middels het overbekende Programma Stad Groenlo, de stimulering van de duurzaamheid, de totstandkoming van een nieuw ingericht gemeentehuis, het binnenhalen van een IEKC voor Lichtenvoorde, alsmede de inzet ten behoeve van het nieuwe tracé van de N18. "Voor jullie beiden gold altijd maar één motto: Wij hebben een ambitie en die willen wij waarmaken en daarbij hanteren wij geen privé-, maar alleen een algemeen belang. Dit alles samen te vatten met slechts twee persoonlijke kenmerken: sociaal en duurzaam."

'Good goan!'
Namens de gemeenteraad van Oost Gelre sprak nestor Richard Klein Tank een dankwoord. De PvdA-fractieleider memoreerde dat beide wethouders het in hun periode niet gemakkelijk hebben gehad. René Hoijtink vanwege het hebben van een brede, bijzonder zware portefeuille, waarbij hij telkenmale het debat niet uit de weg ging. En Vincent van Uem, die bij de uitvoering van zijn taken met vele controverses kreeg te maken. Dit laatste niet alleen in samenhang met de oppositie binnen de raad, maar ook met zijn eigen coalitie.
Collega-raadslid en thans OOG-fractievoorzitter Ronald Willering prees beide politici als zijnde de constante factor binnen de fractie in de goede, tevens memorabele afgelopen acht jaar, om af te sluiten met slechts twee alles zeggende woorden: 'Good goan!'.
Met een dankwoord aan het adres van iedereen en in het bijzonder de collega-collegeleden en -politici, alsmede het totale ambtenarenkorps in de gemeente Oost Gelre, sloten de beide afscheidnemende wethouders af.